Obranný val? Som dohodnutá s Barrosom, tvrdí Radičová

Pravdepodobná budúca premiérka Slovenska Iveta Radičová (SDKÚ-DS) sa vraj pred niekoľkými dňami dohodla so šéfom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom na ďalšom postupe Slovenska k záchrannému finančnému balíku Európskej únie. Povedala to v nedeľu v diskusných reláciách verejnoprávnej Slovenskej televízie a súkromnej televízie Markíza. Zároveň odmietla informácie, že únia požaduje, aby Slovensko dohodu podpísalo do júla.

27.06.2010 14:00 , aktualizované: 19:54
Iveta Radičová Foto:
Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová odchádza po skončení rokovania rodiacej sa stredopravej koalície SDKÚ, SaS, KDH a Most v sídle SaS.
debata (88)

„Informovala som ho o postupe, aký chceme zvoliť v Slovenskej republike z hľadiska predstavenia všetkých podmienok, ktoré sú v tejto zmluve nášmu parlamentu. Dohodli sme sa na spoločných postupoch,“ vyhlásila v STV Radičová. Neskôr v relácii televízie Markíza odmietla informácie, že vyjadrenie Slovenska sa očakáva do začiatku júla. „Ten tlak takto formulovaný vôbec nebol, pretože postupnosť normálna, štandardná je prediskutovať takúto vážnu tému (…) na pôde parlamentu a toto pán prezident Barroso akceptoval ako vážny argument,“ povedala.

„Európska komisia nie je súčasťou dohody o vytvorení ochranného valu, ale len pozorovateľom. Na jeho vytvorení sa dohodli členské štáty eurozóny, preto nemáme čo povedať k tomu, ako sa dohoda uvedie do praxe,“ citovala Markíza Barrosovho hovorcu, ktorého oslovila. Spoločnú európsku menu používa 16 z 27 členov EÚ.

Volebná líderka SDKÚ-DS obhajovala zdržanlivý postoj novej koalície tým, že nepozná presné podmienky zmluvy, ktorú by malo Slovensko podpísať. Dodala, že právomoci urobiť definitívne rozhodnutie má naďalej premiér Robert Fico (Smer-SD). Radičová taktiež tvrdila, že navrhnutý záchranný balík „je nešťastné a zlé riešenie“.

Fico zase namietal, že dohodu nemôže podporiť, keďže nová koalícia stredopravých strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa k nej stavia odmietavo.

Členovia EÚ sa pred časom dohodli s Medzinárodným menovým fondom na vytvorení balíku špeciálnej finančnej pomoci vo výške 750 miliárd eur na prípadnú podporu štátov, ktoré sa dostanú do hospodárskych ťažkostí. Slovensko, ktorého podpisu je nevyhnutný pre spustenie finančného mechanizmu, by malo poskytnúť zhruba 4,5 miliardy eur. To je viac než tretina z naplánovaných príjmov štátneho rozpočtu na tento rok.

EÚ rozhodla o novom záchrannom mechanizme potom, ako sa jeden z členských štátov – Grécko, dostalo pre zlé hospodárenie na pokraj bankrotu. Okrem takzvaného ochranného valu odsúhlasila Európska únia aj samostatnú pôžičku Grécku.

Finančnú pomoc krajine na juhu Európy stredopravé strany odmietajú, zatiaľ čo o ochrannom mechanizme sú vraj pripravené rokovať. Podľa skoršieho vyjadrenia údajného kandidáta na post ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) však nebudú o tejto téme diskutovať s Ficom. Už skôr odmietli premiérovú výzvu na spoločné stretnutie k tejto problematike.

88 debata chyba