Dobré víno kúpite aj za 4 eurá, treba vedieť hľadať, tvrdia vinári

Dobré víno sa dá kúpiť aj v hypermarketoch za štyri eurá. Netreba sa však zamerať na peknú etiketu, ale spoznávať výrobcov, lokality i spotrebiteľské testy, povedali v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk strekovskí vinohradníci Ondrej Korpás a Tomáš Kasnyik.

09.07.2010 07:02
vinári Foto:
Ondrej Korpás (vľavo) a Tomáš Kasnyik, šľachtitelia viniča zo Strekova, odpovedali na otázky čitateľov Pravda.sk.
debata (3)

A ktorá krajina má najlepšie víno? Podľa slovenských odborníkov to naše. „Francúzsky vinár povie, že francúzske, rakúsky rakúske a ja ako vinár zo Slovenska poviem, že tie od nás. Vyrástol som v tejto krajine, naučil som sa piť víno, ktoré vyrábali naši predkovia, ktorí dali do neho najlepšiu vinársku skúsenosť a ktoré je zároveň odrazom našej pôdy, nášho slnka, jednoducho našich podmienok,“ povedal Tomáš Kasnyik. „Dobré víno je relatívny pojem, lebo každá krajina má a môže mať veľmi kvalitné víno, ale vyskytujú sa aj slabšie vína. Všade sú veľmi kvalitné víno, len ich treba vedieť hľadať,“ doplnil kolega Ondrej Korpás. 

Odpovede vinárov Korpása a Kasnyika

Rok 2010 však bude pri vinárov náročnejší ako ten minulý. „Tento ročník nebude taký dobrý ako vlaňajší. Je vegetačné oneskorenie a na druhej strane zase klimatické podmienky nám nepriali – ľadovec i veľké množstvo zrážok nepriaznivo pôsobili na rast a vývoj viniča. V tomto roku až toľko nám napršalo za mesiac máj a jún, že v niektorých lokalitách je aj kalamitný výskyt perenosplóry. Hlavne vtedy, keď vinič kvitol, bolo strašne veľa zrážok. Preto došlo aj k zlému odkvetu. Počítame s nižšími úrodami, dúfame, že z kvalitatívneho hľadiska sa tento rok ešte polepší,“ povedal Korpás.

Najbližšia príležitosť ochutnať kvalitné slovenské značky vín bude na Strekovskom pivničnom festivale 24. – 25. júla 2010. „Názov Pivničný festival má jednoduchý dôvod. Celé naše podujatie prebieha priamo vo vinici medzi malými rodinnými pivnicami – čo v Skalici búda, to v Strekove pivnica. Z toho dôvodu je to pivničný. Popri 27 domácich vinohradníkov a vinárov môžu návštevníci degustovať vína od vyše 20 vinárov zo siedmich štátov EÚ,“ povedal organizátor festivalu Tomáš Kasnyik.

III. Strekovský pivničný festival (24. - 25. júl 2010)

  • vinohrady otvorené pre širokú verejnosť. Návštevníci sa môžu oboznámiť s „kultúrou vína“, budú môcť ochutnať rôzne značky, ale aj spoznať sa a porozprávať priamo s výrobcami.

    Pozrite si podrobný program festivalu.

3 debata chyba