Pre Figeľa je jeho super úrad výzvou, pre Vážneho problémom

Ministerstvo dopravy s novými kompetenciami je pre ministra Jána Figeľa veľkou výzvou. Exminister Ľubomír Vážny tvrdí, že je to nad sily jedného človeka.

11.07.2010 18:22
Ján Figeľ Foto:
Minister dopravy Ján Figeľ.
debata (67)

Rezort dopravy aj s novými kompetenciami, ktoré mu majú pribudnúť, považuje minister Ján Figeľ (KDH) za veľkú výzvu. „Veľkú výzvu aj personálnu, aj odbornú,“ konštatuje nový šéf dopravy.

Po zmene kompetenčného zákona by k doprave a telekomunikáciám mali pribudnúť eurofondy, cestovný ruch či bývanie. „To, ako je formulovaný tento veľký, rozšírený rezort je vlastne vytvorením predpokladov pre územný rozvoj Slovenska. Infraštruktúra veľmi súvisí so samotnou agendou výstavby, regionálneho rozvoja a s pridanou hodnotou, ktorú pre rozvoj môže priniesť skutočná dynamizácia turizmu a cestovného ruchu,“ vysvetlil.

Ľubomír Vážny (Smer-SD), ktorý viedol ministerstvo štyri roky, hodnotí ohlásené pridanie kompetencií za nesprávny krok. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR je totiž podľa neho aj momentálne nad sily jedného človeka. „Tento rezort je tak náročný, tak ako je dnes, že bude podstatne problematickejšie ho zvládnuť ešte aj s tými kompetenciami,“ podotýka.

Bývalý minister kritizuje aj výber pridaných oblastí, ktoré by mali pod rezort spadať. Pridanie kompetencií ohľadom eurofondov označil za nevhodné. Nevyhol sa ani cestovnému ruchu. „Ten má s týmto rezortom veľmi málo spoločného, je to podľa mňa nesprávne rozhodnutie,“ podotýka.

Figeľ však bývalému ministrovi oponuje. Spojenie spomínaných kompetencií označil za synergiu, ktorú sa pravdepodobne po prvýkrát podarí priniesť do slovenského prostredia. „Som presvedčený, že je o odbornej, systémovej práci, tímovom prístupe, spolupráci s inými rezortmi a samozrejme aj Slovenska so svojím okolím,“ uzatvára.

67 debata chyba