Mikloš: Tohtoročný plánovaný deficit je ilúzia

Tohtoročný plánovaný deficit verejných financií na úrovni 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), tak ako s tým počíta rozpočet schválený vládou Roberta Fica, je podľa nového ministra financií Ivana Mikloša nereálny.

14.07.2010 14:58
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš.
debata (54)

Potvrdilo to podľa neho samotné ministerstvo financií ešte za ministrovania Jána Počiatka zverejnením nových prognóz daňových príjmov.

„Prognózovaný deficit je ilúzia. Ministerstvo financií ešte za ministrovania ministra Počiatka zverejnilo, že výpadok na daniach a odvodoch bude o miliardu väčší, ako predpokladali, keď zostavovali rozpočet s deficitom 5,5 %,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Mikloš.

Ak sa teda len tento výpadok premietne do verejných financií, tak by podľa Mikloša deficit siahal až k siedmim percentám, čo po zverejnení prognóz hovoril aj predchádzajúci minister Počiatek. „K tomu si treba prirátať aj ďalšie výdavky, s ktorými sa nepočítalo. Napríklad na riešenie problémov obcí a miest alebo aj riešenie problémov povodní. K tomu treba prirátať vyčerpanie mnohých prostriedkov z niektorých častí rozpočtových kapitol k polroku,“ konštatoval minister financií.

Konkrétnejšie výsledky konsolidačných zámerov tak zrejme v tomto roku vidieť nebude. „Samozrejme prídeme s plánom konsolidácie verejných financií. Teraz sme však už v druhom polroku a z hľadiska reálnych legislatívnych mien, ich budeme vedieť robiť najskôr na jeseň. Takže z tohto pohľadu je ten priestor v tomto roku veľmi zúžený,“ dodal minister financií Ivan Mikloš.

54 debata chyba