Únia chystá najväčšiu investíciu vo svojich dejinách

Veda a výskum, ale aj malé a stredné podniky dostanú doteraz najväčšiu finančnú injekciu v histórii. Európska komisia (EK) chce finančne podporiť celú škálu vedeckých disciplín, oblastí verejnej politiky a sektory obchodu a služieb v rámci siedmeho rámcového programu sumou 6,4 miliardy eur.

24.07.2010 16:22
Európska únia, EÚ, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Ide o najväčší balík peňazí, ktorý kedy Európska komisia poskytla na jednu výzvu pre projekty. V Európe by sa malo vďaka tomu vytvoriť viac ako 165-tisíc nových pracovných miest. Počas nasledujúcich 14 mesiacov sa o miliardový koláč môžu uchádzať aj školy, univerzity, vedecké pracoviská, ale i podnikatelia zo Slovenska.

Ako agentúru SITA informoval Tomáš Halán zo zastúpenia EK na Slovensku, najväčšia investícia v dejinách EÚ bude aj témou diskusie, ktorá sa uskutoční v pondelok v priestoroch Európskeho informačného centra v Bratislave. Diskutovať bude minister školstva Eugen Jurzyca, riaditeľ Generálneho riaditeľstva EK pre vzdelávanie a kultúru Vladimír Šuchta a Stela Krivdová z Agentúry na podporu výskumu a vývoja.

Ako ďalej informoval Halán, Slovensko investuje do inovácií a vedy iba 0,46 % zo svojho hrubého domáceho produktu, kým priemer EÚ je 1,83 % a európsky cieľ do roku 2020 sú 3 %. Ak sa systém podpory výskumu v Slovenskej republike nezmení, je podľa Halána veľká pravdepodobnosť, že aj v práve zverejnenej výzve budeme na chvoste úspešnosti.

V uplynulých rokoch sa úspešnosť Slovenska v konkurencii viac ako 30 krajín participujúcich na 7. rámcovom programe EÚ prepadla na tretie miesto od konca. Slovenská republika tým výrazne oslabila svoju úspešnosť čerpania zdrojov z komunitárnych programov financovaných zo spoločného európskeho rozpočtu.

11 debata chyba