Roľníci sa obávajú, že nebude čím křmiť dobytok

Zhruba 25 % osiatych plôch obilnín v regióne Dunajskej Stredy sa poľnohospodárom nepodarí zožať. Dôvodom sú tohtoročné povodne, ktoré vo veľkej miere zasiahli do ich plánov.

11.08.2010 13:11
Žatva Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Polia, ktoré zaliala voda, nevydali úrodu. Ak, tak v kvalite, ktorá nie je podľa slov riaditeľky Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) Heleny Patasiovej súca ani na slamu.

Osivovú pšenicu vysiali v tomto rok na 21.000 hektároch (ha), zožatých nie je asi štvrtina kvôli podmáčaniu. Výnos bol po skončení žatevných prác okolo 3,7 tony (t) z ha, čo predstavuje pokles o 40 % oproti vlaňajším výnosom. Jačmeň jarný vysiali na 9000 ha, z toho bolo podľa Patasiovej asi 30 % pod vodou. „Aj tu sú výnosy o tretinu nižšie ako vlani, pohybujú sa na úrovni 3 tony za hektár,“ informovala TASR riaditeľka dunajskostredskej RPPK. Z 5000 ha plôch osiatych ozimnou repkou zožali 4000 ha. Z nich bol výnos 1062 t/ha, v roku 2009 to bolo 2,2 t/ha.

Poľnohospodári, ako uviedla Patasiová, poukazujú na skutočnosť, že nižšia úroda povedie k tomu, že nebude dostatok krmiva pre dobytok. V regióne sú vysoké stavy ošípaných i hovädzieho dobytka. „Ak sa chovatelia nedostanú ku kŕmnemu obiliu za nižšie ceny, budú nútení znižovať stavy a následne upravovať aj počty zamestnancov,“ upozornila Patasiová a dodala, že podobne nedobre sú na tom ovocinári. Z 586 ha bolo zaplavených 250 ha. Mladé stromy na tejto výmere nezarodili alebo mali plody nepredajné, „použiteľné iba tak do džúsov“. Poľnohospodári podľa riaditeľky RPPK majú finančné problémy a stretávajú sa v poslednom období v bankách aj s neochotou poskytnúť úvery na dotácie, ktoré nabiehajú na účty pestovateľov koncom roka. „Toto je najhoršia situácia za posledných sedem rokov,“ zhodnotila Patasiová.

2 debata chyba