Miškov udá polícii eurofondových výpalníkov

Ministerstvo hospodárstva a výstavby pod vedením Juraja Miškova (SaS) sa hneď po nástupe stretlo s korupciou. Rezort sa rozhodol podať na polícii trestné oznámenie. A to na základe informácií o jednej košickej a dvoch bratislavských firmách, ktoré používajú výpalnícke metódy pri vydieraní žiadateľov o dotácie z eurofondov.

12.08.2010 07:16
Juraj Miškov Foto:
Podľa ministra hospodárstva Juraja Miškova starostov často oslovujú firmy vydávajúce sa za odborníkov na poradenstvo pri získavaní eurofondov.
debata (44)

Firmy údajne sľubovali žiadateľom o eurofondy, že vďaka známostiam vo vedení rezortu dokážu zabezpečiť odsúhlasenie projektov. Žiadatelia sa namiesto dohody obrátili s vecou na ministerstvo.

Žiadatelia tvrdia, že podnikatelia chceli za svoje sprostredkovateľské služby percentuálne odmeny z hodnoty projektov. V jednom prípade išlo o 15 percent, v druhom o 12,5 percenta, ktoré si firma po voľbách zvýšila o ďalších päť percent s tvrdením, že sa vymenilo vedenie ministerstva a treba zabezpečiť peniaze aj preň.

„Keďže väčšinou ide o žiadateľov vo výzvach na opatrenia v pôsobnosti Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, máme dôvod domnievať sa, že práve z nej unikli informácie a skupina ľudí má k dispozícii konkrétny zoznam žiadateľov a predkladateľov projektov,“ spresňuje štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS).

Minister Juraj Miškov (SaS) sa od takýchto firiem dištancuje. „V súčasnosti nič také nie je možné. Každý projekt bude posúdený spravodlivo,“ tvrdí šéf rezortu. Zároveň vyzýva každého, kto by sa s takýmito tvrdeniami stretol, aby sa obrátil na orgány činné v trestnom konaní. Na podobné praktiky bez uvedenia konkrétností pred voľbami upozorňoval aj predseda HZDS Vladimír Mečiar.

Firmy sa podľa Miškova často napríklad starostom predstavujú ako odborníci na poradenstvo v oblasti získavania eurofondov. Minister hospodárstva tvrdí, že zrejme fungujú už dlhšie. Podľa Chrena však zatiaľ ministerstvo nemá informácie, že by v tomto alebo predchádzajúcom období naozaj dokázali presadiť schválenie projektov.

„Skôr máme pocit, že ide o vyberanie výpalného v našom mene,“ hovorí Chren. Zároveň však ministerstvo vysiela do Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry hĺbkovú kontrolu, ktorá má zistiť, či nejaký projekt nebol vyradený bez zrejmého dôvodu.

Minister Miškov na začiatku tohto týždňa ohlásil, že vymení šéfa agentúry Martina Vavřinka. Podozrenia z manipulovania s eurofondmi sa v minulosti objavili aj v Slovenskej agentúre pre cestovný ruch s vplyvom HZDS.

44 debata chyba