Šetrenie postihlo Grécko viac, ako sa očakávalo

Grécka ekonomika sa v druhom štvrťroku tohto roka podľa predbežných údajov zmenšila o 1,5 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad krajiny.

12.08.2010 17:17
Euro, Grécko, kríza pôžička Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Ekonómovia, ktorí predpokladali, že oslabenie ekonomiky za apríl až jún bude na úrovni približne 1%, však hovoria, že predtým ako nastane obrat, sa situácia ešte zhorší. „Domnievame sa, že najhorší úder pre súkromnú spotrebu v dôsledku prísnejšej fiškálnej politiky je pravdepodobne ešte len pred nami,“ povedala Giada Gianiová, analytička Citigroup. „Očakávame, že ekonomika bude do konca roka klesať a priemerný pokles za celý rok 2010 bude približne na úrovni 3,5 %,“ dodala.

Gréci majú aj rekordnú nezamestnanosť

Nezamestnanosť v Grécku sa v máji dostala na rekordnú úroveň, keďže úsporné opatrenia zamerané na redukciu rozpočtového deficitu viedli k strate pracovných miest. Miera nezamestnanosti sa v máji vyšplhala na 12 %. Vlani v rovnakom mesiaci bola na úrovni 8,5 %. Bez práce bolo celkovo 602 185 ľudí, čo je o 43 % viac ako v máji 2009 a zároveň ide o najväčší počet od roku 2004, odkedy krajina zostavuje mesačné záznamy o miere nezamestnanosti.

Európska únia a Medzinárodný menový fond očakávajú, že nezamestnanosť v Grécku sa na budúci rok dostane na úroveň takmer 15 %, keďže ekonomika bude už tretí rok postihnutá recesiou. Údaje za máj ukázali, že najviac je postihnutá veková skupina od 15 do 24 rokov, v rámci ktorej bola nezamestnanosť až na úrovni 32,5 %.

Atény zatiaľ majú politickú vôľu na reformy

Grécko zatiaľ má dostatok politickej vôle na to, aby realizovalo reformy a je na dobrej ceste k splneniu plánovanej redukcie rozpočtového deficitu na úroveň 8,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) z minuloročnej úrovne 13,6 % HDP. Uťahovaním opasku si Atény vyslúžili pochvalu zo strany eurozóny a Medzinárodného menového fondu, ktorí Grécku v máji prišli na pomoc so záchranným balíčkom v objeme 110 mld. eur, aby odvrátili širšiu krízu v 16-člennej eurozóne.

5 debata chyba