Slovenská ekonomika si udržala rýchle tempo

Oživenie slovenskej ekonomiky pokračovalo aj v druhom kvartáli tohto roka, kedy hrubý domáci produkt (HDP) medziročne vzrástol o 4,6 percenta. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v piatok zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13.08.2010 09:17
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (177)

Tempo rastu tak oproti prvému štvrťroku, kedy dosiahlo 4,8 percenta, spomalilo len mierne. Analytici pritom očakávali výraznejšie spomalenie pod hranicu 4 percentá. Za celý prvý polrok sa produkcia ekonomiky zvýšila o 4,7 percenta.

Slovenské hospodárstvo podľa ŠÚ SR od apríla do júna vytvorilo tovary a služby v hodnote viac ako 16,3 miliardy eur. Po očistení o sezónne vplyvy sa v druhom štvrťroku vytvoril HDP v stálych cenách v objeme 12,5 miliardy eur a medziročne vzrástol o 4,9 percenta.

Oživenie slovenskej ekonomiky, ktoré by malo patriť medzi najdynamickejšie v Európskej únii, avizujú po vlaňajšom prepade o 4,7 percenta medzinárodné inštitúcie aj oficiálne prognózy ministerstva financií a NBS. Kým rezort financií počíta s rastom na úrovni 3,2 percenta, centrálna banka je ešte optimistickejšia a predpovedá 3,7-percentné zvýšenie produkcie hospodárstva. Medzinárodný menový fond podľa aktuálnej prognózy hovorí dokonca o 4-percentnom raste.

Zamestnanosť klesla o 2,3 percenta

Zamestnanosť v slovenskej ekonomike v druhom kvartáli tohto roka dosiahla 2,148 milióna osôb a medziročne tak klesla o 2,3 percenta. Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu zamestnanosť v tomto období po sezónnom očistení dosiahla 2,144 milióna osôb a medziročne klesla o 2,4 percenta.

177 debata chyba