Taiwanský Foxconn plánuje prijímať nových ľudí

Taiwanská spoločnosť Foxconn plánuje od začiatku budúceho roka každý štvrťrok prijať do nitrianskeho závodu na výrobu LCD monitorov približne 200 až 300 nových zamestnancov. Nábor nových zamestnancov súvisí s novým investičným projektom spoločnosti Foxconn v nitrianskom závode, ktorý chce začať realizovať začiatkom budúceho roka, uviedla hovorkyňa spoločnosti Foxconn Slovakia Helena Windisch.

31.08.2010 12:29
LCD televízor Sony Bravia Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Taiwanská spoločnosť plánuje v rámci projektu nainštalovať v závode päť nových technologických liniek na montáž obrazoviek. Celkovo koľko nových zamestnancov nakoniec spoločnosť príjme zatiaľ nie je známe. „Nábor novej pracovnej sily bude závisieť od reálnej požiadavky trhu,“ podotkla Windisch. Ako však vyplýva z oznámenia o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ktoré spoločnosť predložila kompetentným orgánom, vzniknúť by mohlo až 1 760 nových pracovných miest.

Spoločnosť nechcela konkretizovať koľko prostriedkov do zmeny technológie v nitrianskom závode investuje. „Tento investičný projekt realizujeme v spolupráci s našim strategickým partnerom. Naša spolupráca sa týka aj oblasti financovania. V zmysle spoločnej dohody, v tejto fáze nebudeme hovoriť o výške investícií,“ vysvetlila Windisch. Spoločnosť plánuje v rámci projektu v závode zredukovať počet pôvodne uvažovaných technologických liniek na montáž obrazoviek z troch na dve, nainštalovanie troch nových technologických liniek na montáž obrazoviek s modifikovanou technológiou, čím sumárne vznikne päť nových liniek. Firma chce v rámci projektu zmeniť aj druh a množstvo používaných chemických prípravkov, pôvodnú živicu používanú na lepenie skla chce nahradiť novým chemickým prípravkom. „Realizácia projektu zvýši výrobnú kapacitu high-end modelov,“ konštatovala Windisch.

Taiwanská spoločnosť Foxconn kúpila nitriansky závod na výrobu LCD monitorov od firmy Sony. Európska komisia schválila predaj slovenského závodu koncom júna tohto roka. V súčasnosti pracuje v nitrianskom závode približne 2 800 zamestnancov. Spoločnosť Sony začala s výstavbou závodu v Nitre v novembri 2006. Celková suma investície do nitrianskeho závodu bola v objeme 73 mil. eur. Vyrába audio, video, komunikačné a IT zariadenia pre spotrebný trh, ako aj pre profesionálne trhy na celom svete.

Foxconn je obchodné meno taiwanskej spoločnosti Hon Hai Precision Industry Co. Je najväčším výrobcom elektroniky a počítačových komponentov na svete, pričom vyrába predovšetkým na základe kontraktov pre iné spoločnosti. Medzi inými Foxconn vyrába Mac mini, iPod a iPhone pre Apple, základné dosky pre Intel Corp, herné konzoly Playstation pre Sony, Wii pre Nintendo, Xbox 360 pre Microsoft, mobilné telefóny pre Motorolu a podobne. V roku 2008 zamestnávala celosvetovo 550 tis. ľudí a dosiahla tržby v objeme bezmála 80 mld. USD.

3 debata chyba