Miškov: Na Slovensko začnú prúdiť investície z Číny

Vzájomný obchod medzi Slovenskom a Čínou má veľký potenciál rastu. Podnikatelia z najľudnatejšej krajiny sveta majú na Slovensku záujem o investovanie do technológií, strojárenstva či cestovného ruchu, konštatoval šéf rezortu hospodárstva Juraj Miškov (SaS), ktorý aktuálne cestuje a rokuje o rozvoji hospodárskej spolupráce s podnikateľmi vo viacerých ázijských krajinách.

05.09.2010 19:10
Juraj Miškov Foto:
Minister hospodárstva Juraj Miškov.
debata (8)

Minister navštívil aj Čínu a zúčastnil sa oficiálneho zahájenia slovenského dňa na šanghajskej výstave EXPO.

Aký máte pocit z Číňanov ako obchodníkov?

Veľmi dobrý. Ja si myslím, že Číňania sú výborní obchodníci a svojim spôsobom aj rast, rozvoj ekonomiky, ktorý Čína momentálne zažíva, je dôkazom toho, že sú naozaj dobrými obchodníkmi.

Aký je podľa vás rozdiel medzi čínskymi a slovenskými obchodníkmi?

Priznám sa, nezamýšľal som sa nad rozdielmi. Skôr by som povedal, že to, čo spája slovenských a čínskych podnikateľov, je snaha vytvoriť zisk. Myslím si, že niekde tam hľadajú podnikatelia aj od nás aj z Číny priesečníky, hľadajú spoluprácu, ktorá by bola výhodná pre obe strany.

Ako sa bude vyvíjať vzájomný obchod medzi oboma krajinami? Kam by sa mohli dostať čísla obchodnej výmeny?

Ja by som nerád špekuloval o nejakých číslach. V každom prípade potenciál spolupráce s Čínou rozhodne nie je vyčerpaný a je tu neskutočne veľa možností vzhľadom na príležitosti, ktoré Čína ponúka pre Slovensko a slovenských podnikateľov.

Ako je to opačne? Čo môže Slovensko ponúknuť Číne?

Ponúknuť môže veľa, môže ponúknuť technológie, strojárstvo, spoluprácu v oblasti energetiky či výstavby elektrární. Taktiež im môžeme ponúknuť spoluprácu v sektore chemického a potravinárskeho priemyslu, ale aj v oblasti lesníctva, životného prostredia a cestovného ruchu.

Aký je aktuálny stav pôsobenia čínskych podnikov na Slovensku? Koľko ich je?

Mne je osobne ľúto, že na Slovensku máme málo čínskych investorov, k jedným z takých najznámejších v podstate patrí Lenovo. Každopádne po tých rozhovoroch s niektorými investormi som optimistický a dúfam, že sa to čoskoro zmení a čínske investície začnú prúdiť na Slovensko.

O aké investície presne ide?

Ja by som v tejto chvíli bol veľmi nerád konkrétny vzhľadom na to, že ide zatiaľ o informácie, ktoré sú dôverného a citlivého charakteru. Nebudem teda konkretizovať, ale tie rokovania ma napĺňajú optimizmom.

Môžte aspoň priblížiť o aké oblasti ide?

Ide o oblasť automobilového priemyslu, ďalej potravinárstva a taktiež ide o oblasť cestovného ruchu.

8 debata chyba