Koalícia vezme peniaze aj podnikateľom

Majitelia či konatelia firiem by sa mali od budúceho roka začať viac skladať na slovenské zdravotníctvo. Nová vládna koalícia rozhodla, že podnikatelia budú predsa platiť zdravotné odvody aj z dividend v akciovkách či z podielov na zisku v spoločnostiach s ručením obmedzeným.

08.09.2010 06:00
koalícia, vláda Foto:
Vláda rozhodla, že od uťahovania opaskov neušetrí ani podnikateľov. Tí budú platiť zdravotné odvody aj z dividend v akciovkách či z podielov na zisku v eseročkách. Pre paušálne výdavky, ktoré si môžu odpočítať živnostníci z príjmov, by mala po novom platiť jednotná hranica 40 percent.
debata (40)

„Budeme rozširovať platby zdravotných odvodov najmä na dividendy, inými slovami na všetky príjmy, lebo zdravotné odvody sú solidárne,“ uviedla premiérka Iveta Radičová. Takéto úsporné opatrenie už raz minister práce Jozef Mihál ohlásil, neskôr však jeho rezort tvrdil, že plánovaný krok nie je možné technicky splniť. Podnikatelia preto takmer z platenia zdravotných odvodov zo zisku vyviazli. Vládna koalícia sa však najnovšie dohodla, že podnikateľov šetriť nebude.

Doteraz si napríklad majiteľ spoločnosti s ručením obmedzeným priznal podiel zo zisku firmy 20-tisíc eur ročne. Z toho mu na ruke ostali všetky peniaze, nemusel ich už zdaňovať ani platiť odvody. Ak ešte nebol riadnym zamestnancom firmy, ale ostal dobrovoľne nezamestnaný, nemusel platiť každý mesiac štátu zdravotné odvody z platu. Iba na konci roka uhradil maximálnu ročnú sumu 29 eur. Po novom by si od neho mohol štát vypýtať až 14 percent vo forme zdravotných odvodov z príjmu, v tomto prípade 2 800 eur.

„Už dlhodobo spomíname, že odvody treba platiť zo všetkých príjmov, ale v nižších sadzbách,“ uviedol Robert Kičina, výkonný prezident Podnikateľskej aliancie Slovenska. Či budú akcionári alebo spoločníci vo firmách platiť na zdravotných odvodoch súčasnú 14-percentnú hranicu, alebo menej, vláda zatiaľ nespresnila. Na sociálnych a zdravotných opatreniach ešte pracuje, mali by byť zverejnené v najbližších dňoch.

Zároveň sa však na rokovaní koaličných partnerov rozhodlo o jednotných paušálnych výdavkoch, ktoré si môžu odpočítať z príjmov živnostníci. Od budúceho roka by tak mala platiť jednotná hranica 40 percent, ktoré si môžu odrátavať z príjmov krajčírky či murári alebo tesári. Pôvodne sa uvažovalo o zavedení spoločnej úrovne na paušálne výdavky iba 30 percent.

Zmena sa dotkne približne 186-tisíc podnikateľov na Slovensku, štát chce na nej v roku 2011 získať 4,6 milióna eur. Doteraz si môžu napríklad niektorí poľnohospodári uznávať len 25-percentný podiel z príjmov, tí si preto polepšia. Opatrenie sa najcitlivejšie dotkne remeselníkov – pekárov, cukrárov či murárov. Tí z nich, ktorí si neviedli účtovníctvo, si mohli doteraz znížiť základ dane až o 60-percentný paušál. Najväčšia skupina živnostníkov však aj tak v súčasnosti využíva 40-percentnú hranicu, podmienky sa im preto nezmenia.

„Udržanie 40-percentnej hranice je určitá výhoda, no aj tak sa domnievame, že náš návrh nahradiť paušálne výdavky licenciami by bol pre živnostníkov výhodnejší,“ doplnil Vladimír Sirotka, prezident Slovenskej asociácie malých podnikov. Licencie by fungovali na princípe niekdajších paušálnych daní. Drobní podnikatelia s príjmom nižším ako 49 790 eur by zaplatili raz ročne pevnú sumu, v ktorej sú zahrnuté dane aj odvody. Podobné riešenie už zvažoval aj minister financií Ivan Mikloš.

Iné doteraz zvažované opatrenia pre živnostníkov vláda zatiaľ odsunula.

40 debata chyba