Vyššiu DPH zaplatí spotrebiteľ ročne tridsiatimi eurami

Na vyššiu daň z pridanej hodnoty sa poskladajú všetci ľudia na Slovensku. A to napriek tomu, že premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) po koaličných rokovaniach vyhlásila, že zvýšenie sadzby DPH z 19 na 20 percent by ľudia nemali pocítiť.

08.09.2010 10:47
Nákup, obchod, Tesco Foto:
Ilustračné foto
debata (97)

Štátna kasa počíta, že z vyššej DPH na budúci rok získa dodatočných 183 miliónov eur. Jeden spotrebiteľ tak podľa analytikov za ozdravovanie financií zaplatí štátu ročne o 30 eur viac.

„Nesúhlasím s názorom, že vyššia sadzba DPH sa neprejaví na cenách výrobkov pre spotrebiteľov. V konečnom dôsledku však nie je dôležité, či za vyššiu DPH zaplatia nakupujúci pri pokladnici alebo obchodníci nižšími maržami. Podstatné je, že vláda cez vyššiu DPH zoberie ľuďom na Slovensku vyše 180 miliónov eur,“ povedal Richard Ďurana, analytik z Inštitútu sociálnych a ekonomických štúdií INESS.

Ceny v roku 2011 po prijatí konsolidačného balíčka
Balíček, ceny Ceny v roku 2011 po prijatí konsolidačného balíčka

(kliknutím zväčšíte)

Ako vyššia DPH ovplyvní tovary

Na jednotlivých tovaroch sa vyššia DPH odrazí rôzne. Tovary v cene do 70 centov, ako napríklad rožky, chlieb, mlieko či múka, zrejme obchodníci zdražovať nebudú. Vyššia DPH by totiž cenu zdvihla len o menej ako 0,005 eura a ceny sa uvádzajú len na dve desatinné miesta. Tento výpadok si však obchodníci budú zrejme kompenzovať pri tovaroch v cene nad 70 centov, kde ak DPH zdvihne cenu napríklad o 0,006 eura, môže napokon tovar zdražieť o 0,01 eura. „Môže nastať situácia, že napríklad nezdražejú rožky, ale dvíhanie cien sa prejaví iba na masle. Všetko závisí od stratégie obchodníkov,“ myslí si Ďurana. Spotrebitelia by si tak mohli priplatiť najmä za mäso, elektrospotrebiče či služby. Ak by sa zvýšenie DPH premietlo do cien v plnej miere, teda o jedno percento, kilo bravčového by zdraželo o tri centy, chladnička s mrazničkou by namiesto 700 eur stála po novom o šesť eur viac.

Potraviny alebo elektronika však môžu nakoniec zdražieť ešte výraznejšie pre cenové výkyvy na svetových trhoch, silný dolár oproti euru a slabú úrodu obilnín, zeleniny a ovocia. „Pri zelenine a ovocí by mohlo ísť po zohľadnení povodní o zdraženie okolo piatich percent,“ tvrdí Jozef Lounek zo Združenia slovenských spotrebiteľov.

Odborníci predpokladajú, že vyššia DPH ovplyvní aj infl áciu v krajine, ktorá je momentálne na úrovni 0,1 percenta. „Očakávame, že sa prejaví rastom cien o 0,4 až 0,5 percentuálneho bodu,“ potvrdil Dávid Dereník, analytik UniCredit Bank. Podľa ďalších odhadov by však inflácia mohla stúpnuť aj o 0,8 percentu­álneho bodu.

Obchody DPH premietnu

Malí predajcovia nevidia dôvod, prečo by si nemali premietnuť DPH do cien v plnej výške. „Rast dane z pridanej hodnoty premietneme do cien o jedno percento. Nemyslím si, že by toto zdražovanie mali ľudia výraznejšie pocítiť,“ povedala Mária Majerská, konateľka predajne s čistiacimi prostriedkami Anex neďaleko Trnavy.

Zvyšok z rastu DPH, ktorý spotrebitelia v obchodoch nepocítia, pravdepodobne padne na plecia predajcov. „Vyššia DPH sa okrem menšej korektúry cien prejaví aj na maržiach obchodníkov. Ak si budú chcieť udržať nakupujúcich, nebudú môcť zdražovať v plnej miere,“ myslí si Michal Mušák, analytik Slovenskej sporiteľne.

Koalícia sa tak nakoniec rozhodla preniesť ozdravovanie verejných financií vo väčšej miere aj na bežných ľudí. „Vláda neprejavila dostatok ochoty výraznejšie škrtať. Na začiatku sa mali na ozdravný balíček 1,7 miliardy eur ľudia vyskladať 400 miliónmi eur. V súčasnosti sa však zmenil pomer vyšších príjmov a nižších výdavkov na takmer jedna k jednej,“ dodal Ďurana.

Pre vyššiu DPH si priemerná štvorčlenná rodina mesačne na spotrebný tovar podľa prepočtov Pravdy priplatí asi 10 eur. Ak je v rodine aj fajčiar a rodina obľubuje pivo, výdavky sa jej zdvihnú o ďalších päť eur. Ďalšie eurá rodine vytiahnu vyššie dane na benzín, naftu či elektrinu.

V rámci spotreby ušetrila vláda zo zvýšeného zdanenia len lieh a víno, kde sa obávala po zdražení prehĺbenia čierneho obchodu a vysokých nákladov na výber daní. Združenie výrobcov piva včera tiež protestovalo, že po zvýšení daní sa zníži spotreba a vláda tým nič nezíska.

97 debata chyba