Slovenská konkurencieschopnosť klesla. Je 60. zo 139 krajín

Slovensko sa v hodnotení konkurencieschopnosti prepadlo oproti minulému roku o 13 miest a skončilo v poradí 60. zo 139 krajín. Vyplýva to zo Správy o globálnej konkurencieschopnosti 2010-2011, ktorú vo štvrtok zverejnilo Svetové ekonomické fórum. Ide o historicky najhoršie umiestnenie Slovenska od jeho zaradenia do tohto prestížneho medzinárodného porovnania.

09.09.2010 08:01
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

Najkonkurenci­eschopnejšou krajinou sveta je Švajčiarsko, ktoré obsadilo 1. miesto aj minulý rok. Nasledujú Švédsko a Singapur. Spojené štáty americké sa prepadli o dve miesta a obsadili 4. priečku. V top 10 naďalej prevažujú európske ekonomiky, keď ďalšie miesta obsadili Nemecko (5.), Fínsko (7.), Holandsko (8.) a Dánsko (9.).

Česká republika si medziročne pohoršila o 5 miest a z minuloročnej 31. priečky zostúpila na 36. priečku v tomto roku. Konkurencieschop­nosť Poľska naďalej intenzívne rastie, keď sa rovnako ako minulý rok posunulo o 7 miest vyššie a obsadilo 39. priečku. Maďarsko sa v hodnotení taktiež posunulo nahor, a to z minuloročného 58. miesta na súčasné 52.

Slovensko v rebríčku susedí s Vietnamom a Tureckom a dostalo sa do pozície najmenej konkurencieschopnej krajiny Európskej únie (EÚ), keď nižšie sa nachádzajú už len Rumunsko (67.), Lotyšsko (70.), Bulharsko (71.) a Grécko (83.).

„Svetová hospodárska kríza v uplynulom roku naďalej negatívne ovplyvňovala konkurencieschop­nosť krajín. Osem z desiatich najlepšie hodnotených krajín dosiahli nižšie skóre Indexu konkurencieschop­nosti v porovnaní s predchádzajúcim rokom,“ povedal Róbert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), ktorá je partnerskou inštitúciou Svetového ekonomického fóra.

V súvislosti s umiestnením Slovenska dodal, že aj negatívne zásahy vlády do podnikateľského prostredia v uplynulom roku i nízka schopnosť reformovať a odstraňovať zásadné bariéry podnikania spôsobili, že Slovensko v hodnotení konkurencieschop­nosti kleslo už po štvrtýkrát v rade. „Stratili sme náskok pred ostatnými krajinami V4. Kým naša ekonomika v rebríčku medziročne klesá, ďalšie krajiny V4 si udržiavajú priaznivé pozície alebo v hodnotení stúpajú. Hlavnými bariérami, ktoré zhoršujú konkurencieschop­nosť Slovenska, sú neefektívne fungujúce verejné inštitúcie, nízka miera inovácií, podpriemerná úroveň infraštruktúry, zaostávajúce školstvo, byrokracia, korupcia a reštriktívna pracovná legislatíva,“ konštatoval Kičina.

Správa o globálnej konkurencieschop­nosti hodnotí schopnosť krajín zabezpečiť vysokú úroveň prosperity pre svojich občanov. Sleduje fungovanie verejných inštitúcií, analyzuje hospodárske politiky a faktory podmieňujúce udržateľný hospodársky rast v strednodobom horizonte.

16 debata chyba