Britský daňový Blitz alebo keď zatne sekeru daňový úrad

Takmer 6 miliónov Britov dokázateľne zaplatilo nesprávnu daň kvôli chybám, ktorých sa dopustil daňový úrad. Niektorí viac, celkovo 1.8 miliardy libier, niektorí spolu o 2 miliardy menej. Ukazuje sa však, že tento už dosť veľký problém môže byť len špičkou ľadovca.

12.09.2010 08:00
Britská libra Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Daňové fiasko nemohlo prísť v nevhodnejšej chvíli. Sezóna vianočných nákupov je na spadnutie, DPH sa v budúcom roku zvýši zo 17.5 percenta na 20, zvýšia sa aj príspevky do systému sociálneho poistenia, vláda chystá rozsiahle škrty vo výdavkoch, ozdravovanie ekonomiky je v plienkach. Navyše, aby mohli novinári ľahšie vytvárať metafory, krajina si v týchto dňoch pripomína 70. výročie začiatku Blitzu, náletov vojnovej Luftwaffe na britské mestá.

Britský daňový úrad (Her Majesty's Revenue & Customs, HMRC) najskôr oznámil, že 5,7 milióna ľudí zaplatilo v daňových rokoch 2008/2009 a 2009/2010 nesprávnu daň (britský daňový rok začína 6.apríla a končí 5.apríla v ďalšom roku). Ide o osoby, ktorým bola daň strhávaná v rámci systému PAYE (Pay as you earn, voľne preložené to znamená „plať ako zarábaš“).

Pre 4,3 milióna ľudí ide o správu dobrú. Zaplatili na daniach príliš veľa a tak im daňový úrad vráti príslušný obnos z balíka vo výške 1,8 miliardy libier. Čo je jediná dobrá správa z daňového Blitzu.

1,4 milióna ľudí totiž na daniach dlží 2 miliardy, v priemere teda budú musieť vrátiť 1428 libier, hoci tých, čo dlžia menej ako 300 libier, úrad nechá na pokoji (pôvodne bola hranica pokojného spánku 50 libier). Tým, čo dlžia menej ako 2-tisíc libier, začne daňový úrad nedoplatok strhávať od nového daňového roku – čiže od dátumu, keď sa zvýši DPH a odvody. Od tých, ktorí dlžia viac ako 2-tisíc libier, si môže HMRC vypýtať celú sumu naraz.

70 rokov po začiatku Blitzu tak Britániu zachvátila síce miernejšia, no rovnako celonárodná panika. Nikto totiž nevie, či sa ho táto akcia týka a ak áno, či má Vianoce zrušiť alebo naopak, či tento rok prídu skôr. Daňový úrad rozoslal prvým 45-tisíc ľudom listy len začiatkom tohto týždňa. Druhou triedou.

Viktoriánsky systém v 21.storočí

Najhoršie na celej záležitosti je, že chybu urobil Daňový úrad Jej Veličenstva. Pri používaní schémy PAYE to nemohlo dopadnúť inak.

Systém bol zavedený v roku 1944, v čase, keď väčšina ľudí prežila svoj život na jednej adrese a v jednom zamestnaní a jedinou mimoriadnou udalosťou bola výmena poštára. Dnes je situácia, pochopiteľne, výrazne odlišná. Ľudia majú rôzne zdroje príjmov, viacero zamestnaní, často sa sťahujú, majú nárok na daňové úľavy atď. Systém, ľudovo povedané, nestíhal.

Poslanec Ian Liddell-Granger, predseda tzv. All Party Parliamentary Taxation Group, skupiny poslancov zo všetkých parlamentných strán, ktorým leží na srdci spoľahlivé fungovanie britského daňového systému, pre Daily Telegraph povedal, že daňový úrad je „organizácia z 19.storočia v prostredí storočia 21.“.

S prvými listami pre prvých 45-tisíc daňovníkov sa objavili aj prvé náznaky rebélie. Daňoví experti aj organizácie na ochranu spotrebiteľa vyzývali ľudí, ktorí majú nedoplatok, aby využili jedno malé známe ustanovenie zákona. To umožňuje požiadať daňový úrad aby dlh odpísal v prípade, že daňovník poskytol HMRC všetky potrebné údaje na výpočet správneho daňového kódu, ale úrad ich nepoužil do 12 mesiacov po skončení daňového roka, v ktorom údaje od daňovníka dostal.

S daňovým úradom nevyhráš?

Daňový úrad pod tlakom zľavil zo svojich nárokov. Zvýšil napríklad prah daňovej úľavy z 50 na 300 libier a to znamená, že zhruba 900-tisíc ľudí s daňovým dlhom menej ako 300 libier nebude musieť vrátiť nič.

A ak ľudia preukážu, že sú v neľahkej finančnej situácii, budú môcť dlh splatiť v priebehu dlhšieho obdobia. Ak by daňový úrad zostal pri pôvodnom zámere vyzbierať priemerný dlh za rok, v praxi by to znamenalo výplatu o 120 libier mesačne nižšiu. A to môže v mnohých rodinách spôsobiť vážne finančné problémy.

Možnosť rozdeliť splátky na tri roky budú mať aj tí, čo dlžia viac ako 2000 libier – daňový úrad im vyrúbi úrok 3%. To vyvolalo päť búrku nevôle, keďže úroková sadzba Bank of England, britskej centrálnej banky, je len 0.5% a ňou bude zúročený aj preplatok, ktorý musí daňový úrad vrátiť daňovníkom.

Cieľom vysokého úroku je, podľa HMRC, primäť ľudí, aby dlh splatili čo najskôr. Napriek tomu, že za chaos je zodpovedný výhradne daňový úrad. Ako sa hovorí, neexistuje väčšie klamstvo ako povedať: „Dobrý deň, som z daňového úradu a prišiel som, aby som vám pomohol.“

Neľahká náprava

Jadrom problému je, že HMRC nemá v záznamoch práve poriadok.

V júni dostala rodina Tonie Francisovej z HMRC list, ktorým úrad vzal na vedomie jej úmrtie. 22-ročná Tonie, živá a zdravá, nelenila a zavolala na daňovú úrad. Tam sa s ňou odmietli zhovárať, pretože je podľa ich záznamov nebohá. Sám som bol svojho času v záznamoch vedený trikrát. Najskôr úradníci namiesto úpravy údajov v pôvodnom zázname vytvorili záznam nový a potom, z dosiaľ nevysvetlených dôvodov, vytvorili záznam tretí a spojili ho s adresou v meste, v ktorom som nikdy nebol. Trvalo tri roky, plných telefonátov a osobných návštev na daňovom úrade, kým sa veci dali do poriadku.

Daňový Blitz je ale zmätkom na úplne inej úrovni. Na všetko sa prišlo na prelome rokov, keď nový počítačový systém za 400 miliónov libier začal robiť v záznamoch poriadky. A vygeneroval milióny očividne nesprávnych daňových kódov. Ich správne určenie je základom pre pravidelné strhávanie správnych daní v ďalšom finančnom roku.

Lenže tak ako na leteckom šrotovisku nevznikne po tornáde nový Airbus, ani z chaotických údajov nemohli vzniknúť správne kódy. Daňový úrad nasadil do núdzovej operácie tisícky zamestnancov, ktorí revidovali, kontrolovali a opravovali 45 miliónov záznamov.

Záznamy 5,7 milióna daňovníkov z rokov 2008/2009 a 2009/2010 sú už teda, zdá sa, v poriadku. Výsledkom internej kontroly bol ale ďalší, a ešte väčší šok. Podľa odhadov HMRC až 20 percent daňových záznamov môže obsahovať chybu. Môže existovať až 15 miliónov nevysporiadaných prípadov datovaných až do daňového roku 2004/2005. Dať ich do poriadku si môže vyžiadať až štyri roky.

Daňový Blitz zosilnil hlasy, ktoré vyzývajú na komplexné prepracovanie systému PAYE i celkové zjednodušenie daňového systému. Keďže však poslanec a štátny tajomník ministerstva financií David Gauke povedal, že krajina si nemôže dovoliť odpísanie dvojmiliardovej daňovej sekery, ktorú zaťal daňový úrad, je otázne či nájde v čase tvrdého šetrenia prostriedky na reformu systému platenia daní.

Šéf HMRC Dave Hartnett prilial olej do ohňa keď vyhlásil, že nevidí potrebu sa za zlé výpočty dane ospravedlniť. O niekoľko hodín sa však pod tlakom medií, spotrebiteľov, vládnych kruhov a poslancov predsa len ospravedlnil a povedal, že mu je ľúto, že si jeho slová vysvetelili ľudia ako necitlivé.

5 debata chyba