LEAF presúva výrobu cukríkov z Dánska do Levíc

Výrobca cukroviniek LEAF Slovakia, s.r.o. rozširuje výrobu v Leviciach. Vedenie materskej spoločnosti LEAF International B.V. v Holandsku sa rozhodlo ukončiť výrobu cukríkov v Dánsku a nové technológie na ich výrobu nainštalovať v levickom závode.

21.09.2010 13:42
debata (3)

Nová linka by mala byť uvedená do skúšobnej prevádzky v januári budúceho roka, štandardná výroba by sa mala začať od 1. apríla 2011. Podľa riaditeľa slovenského závodu Martina Danieliča sa doterajšia produkcia zvýši o 1500 ton extrudovaných výrobkov. Sladké i slané cukríky budú určené na vývoz do Švédska, Nórska, Dánska a Nemecka.

Investičný projekt prinesie 53 nových pracovných miest v nepretržitej štvorzmennej prevádzke.

Spoločnosť LEAF Slovakia, s.r.o. pôsobí v levickom priemyselnom parku od roku 2006.

Do výstavby závodu investovala približne 20 miliónov eur. Riadna prevádzka sa začala v júni 2007. Svoje výrobné kapacity využíva firma v súčasnosti na zhruba 45%. Riaditeľ Danielič v novembri 2009 informoval, že sa vedenie skupiny rozhodlo saturovať výrobu na Slovensku a v priebehu dvoch rokov plánuje zvýšiť objem výroby zo 7000 ton výrobkov na 13 až 16 000 ton. Po rozšírení výroby by sa mal stať závod na Slovensku lídrom v rámci skupiny LEAF, ktorá prevádzkuje 12 výrobných závodov.

Závod na Slovensku dosiahol vlani tržby na úrovni 20 miliónov eur. Cukrovinky vyrábané na Slovensku smerujú najmä do Švédska, Fínska, Dánska. „Na Slovensku ich nepredávame z dvoch dôvodov. Jeden je finančný, cenovo by sme sa nedokázali presadiť. Druhý dôvod je ten, že slovenský trh na naše výrobky nie je pripravený,“ tvrdí riaditeľ. Špecifikom severských trhov je, že na výrobu cukroviniek používajú salmiak, ktorý dodáva cukríkom slanú chuť.

3 debata chyba