Zdravotné odvody sa budú platiť aj z jednorazového príjmu

Zdravotné odvody by sa mali po novom platiť z každého príjmu, ktorý podlieha dani. Zamestnanci tak budú musieť zdravotnej poisťovni odviesť štyri percentá z odstupného a odchodného či z príspevkov zo sociálneho fondu.

23.09.2010 09:19
dane, poistenie, odvody, výpočer, okuliare,... Foto:
debata (2)

Tieto zmeny zavádza novela zákona o zdravotnom poistení, ktorú v stredu schválila vláda. Novela je súčasťou vládneho balíčka opatrení, ktorý má znižovať verejný dlh.

Okrem toho všetci, zamestnanci, živnostníci, samoplatitelia, ale aj poistenci štátu ako dôchodcovia, odvedú poisťovni časť z príležitostných príjmov prenájmu a predaja hnuteľného majetku, z prevodu nehnuteľností či cenných papierov. Zdravotné odvody sa budú platiť z úrokov, výhier a z iných vkladov na vkladných knižkách vrátane úrokov napríklad na účtoch stavebného sporenia, z výnosov životných či dôchodkových poistiek. Odvody sa nebudú platiť z dohôd, ktoré majú zamestnanci mimo pracovného pomeru, ani z príjmu osobného asistenta. Podľa novely odvody budú platiť firmy, ktoré svojim pracovníkom vyplácajú dividendy. Ďalšou novinkou je, že ročné zúčtovanie nebudú podávať živnostníci, ktorí zarobili menej, ako je minimálny základ ani tí, ktorí nemali povinnosť podávať daňové priznanie.

Republiková únia zamestnávateľov ministrovi zdravotníctva odporučila novelu prečistiť. „Aby administratívna náročnosť neprevýšila výnos z odvodov. Aby napríklad dôchodca, ktorý získa výnos zo zabudnutej akcie, kvôli tomu nemusel podávať ročné zúčtovanie,“ vysvetlil hovorca únie Martin Hošták.

Zdravotnícke organizácie pred dvoma týždňami avizovali zhoršenie zdravotnej starostlivosti a protesty zdravotníkov, ak vláda zníži odvody, ktoré platí štát za dôchodcov, deti či ženy na materskej. Pre rok 2011 zatiaľ platí návrh, aby štát platil 4,78 percenta z priemernej mzdy tak ako dnes. Združenie zdravotných poisťovní verí, že sadzba zostane zachovaná. „Pri jej akomkoľvek znížení by dochádzalo k výpadkom zdrojov zdravotného poistenia, čo by malo v konečnom dôsledku dosahy na občanov pacientov,“ povedal výkonný riaditeľ združenia Eduard Kováč. Ak novelu schváli parlament, platiť by mala od budúceho roka.

2 debata chyba