Národná agentúra akceptovala miliónové odmeny za nič

Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania, okolo ktorej sa točí kauza možného tunelovania jej fondov, podpisovala sporné kontrakty.

08.11.2010 07:47
Bystrík Berthoty a Günther Furin Foto:
Zmluvu, vďaka ktorej mohla súkromná akciovka zarobiť každý rok dvanásť miliónov korún a pritom nemusela spraviť nič, podpisoval za NADSME v roku 2006 Bystrík Berthoty (vľavo).
debata (10)

Denník Pravda má k dispozícii zmluvu, vďaka ktorej mohla súkromná akciovka zarobiť každý rok dvanásť miliónov korún (400-tisíc eur) a pritom nemusela spraviť nič. So spoločnosťou Funds Managers ju za Národnú agentúru pre rozvoj malého a stredného podnikania v roku 2006 podpísal Bystrík Berthoty. Do kresla šéfa agentúry bol Berthoty predtým dosadený počas pôsobenia Ivana Mikloša (SDKÚ) na ministerstve hospodárstva.

Minimálna odmena pre Funds Managers za sprostredkovanie podpory bola na úrovni troch percent zo spravovaných 400 miliónov korún, ktoré boli určené na podporu podnikateľov.

Berthoty tvrdí, že odmena bola primeraná práci, ktorú musela firma odviesť. „Keď peniaze spravovala agentúra pre rozvoj podnikania, náklady na správu boli 4,7 percenta. Tú prácu museli robiť skúsení odborníci s patričným finančným ohodnotením,“ konštatuje Berthoty a dodáva, že podporované firmy boli prakticky po celom Slovensku a pracovníci ich museli pravidelne navštevovať, čo bolo časovo náročné.

Berthotyho nástupca Milan Jankura, ktorý bol dosadený ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom zo Smeru, však hovorí, že vďaka Berthotyho zmluvám manažéri dostávali peniaze aj keď nespravili žiadnu prácu. „Mali nárok na odmenu a pritom nemuseli spraviť vôbec nič,“ uviedol Jankura. Toto tvrdenie dokazuje aj manažérska zmluva uzavretá Fondom fondov a súkromnou akciovkou Funds Managers. V časti, ktorá je venovaná povinnostiam Funds Managers, sa síce na niekoľkých stranách píše o tom, že firma musí viesť účtovníctvo, informovať národnú agentúru o investíciách či hradiť náklady na sledovanie firiem. Nie je tam však napísané, že peniaze určené na podporu podnikateľom musí investovať. A práve s investovaním by sa spájali prípadné náklady firmy.

Berthoty však tvrdí, že premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ) avizované šafárenie s peniazmi a utajovanie informácií sa začalo diať, až keď bol odvolaný zo svojej funkcie. „V čase, keď som viedol agentúru, sme podávali vyčerpávajúce správy o hospodárení a investovaných peniazoch. Štát tak mohol dôkladne kontrolovať hospodárenie v jednotlivých fondoch. Ak niekto začal špekulovať s peniazmi, bolo to až po príchode mojich nástupcov do agentúry,“ tvrdí Berthoty.

Ako dôkaz tvrdenia o podávaní podrobných informácií predložil denníku Pravda na nahliadnutie dokumenty s podrobnými informáciami o podporách, ktoré získali jednotlivé firmy.

Berthotyho nástupca Milan Jankura však tvrdí, že na jeho pleciach vina neleží. „Mali sme indície, že správca Fondu seed capital je prepojený s tými ľuďmi, ktorí nám odmietali poskytovať informácie o stave investícií v Rozvojovom fonde, za čo som podal trestné oznámenie,“ dodal Jankura.

Právnik zaoberajúci sa obchodným právom potvrdil, že odmena za správu peňazí sa bežne využíva. „Neodporuje to žiadnemu ustanoveniu v obchodnom práve. Výška odmeny je však otázkou dohody obidvoch strán,“ spresňuje právnik Marek Ogurčák.

Na problémy so šafárením v Národnej agentúre pre rozvoj malého a stredného podnikania upozornila v septembri premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS) však upriamil pozornosť na Fond seed capital a Slovenský rozvojový fond, ktoré vytvorili zástupcovia agentúry v júni 2006. Viac ako 13,5 milióna eur z týchto dvoch fondov podľa Chrena odtieklo podozrivým spôsobom do ,,spriatelených firiem" cez zmluvy, ku ktorým sa vraj nemôžu dostať ani pracovníci rezortu hospodárstva. Ministerstvo hospodárstva následne dostalo za úlohu nájsť spôsob na zrušenie Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania.

10 debata chyba