Hľadá sa každé euro, hovorí o privatizácii šéfka FNM

Fond národného majetku pripravil pre vládu analýzu, v ktorej odporúča predaj štátnych teplární, bratislavského letiska či podielu v Slovak Telekome. Analýzu si podľa šéfky FNM Anny Bubeníkovej (nominantka SDKÚ) objednala vláda.

28.12.2010 17:19
dane, kalkulačka, vyúčtovanie, účet, odvody,... Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Na odpredaj podielov v štátnych firmách sa pripravuje FNM aj ministerstvo hospodárstva. Prečo ste s návrhom prišli?

Nebolo to z našej vôle, takisto to však nepovažujeme za nič neštandardné. Vyplynulo to z dokumentu, ktorý schválila vláda. Dostali sme úlohu predložiť kabinetu analýzu do konca tohto roka. Hľadá sa každé euro, ktoré by mohlo posilniť štátnu kasu.

Fond národného majetku pripravoval v roku 2002 s podporou SDKÚ aj predaj 51–percentných podielov v podnikoch rozvádzajúcich elektrinu. Prečo ste teraz od tohto zámeru cúvli?

Všetko závisí od rozhodnutia vlády. V minulosti sa vláda pred voľbami rozhodla nepokračovať v dopredaji, tak sa neuskutočnil. Teraz vláda tiež nie je rozhodnutá dotknúť sa strategických podnikov, tak to ani nenavrhujeme. Všetko robíme v súčinnosti s vládou.

Zvyšok podielu štátu v Slovak Telekome sa však v minulosti tiež nemal privatizovať a teraz to navrhujete?

Podobne ako celá analýza predložená vláde aj dopredaj podielu v Slovak Telekome je teraz len v polohe návrhu. Myslíme si, že nemá význam vlastniť 15–percentný balík akcií, a preto ho navrhujeme odpredať. Uvidíme, ako sa rozhodne vláda.

Koľko by štát mohol získať na predaji podielu v Telekome?

Nedokážem to odhadnúť. Neviem, či si vôbec niekto trúfne odhadnúť cenu, za ktorú by sa podiel mohol predať. Vždy je však možné urobiť znalecký posudok a ak by ponúknutá cena nezodpovedala predpokladu znalca, existuje možnosť stiahnuť ponuku a predaj neuskutočniť.

Ako ďaleko je zánik Fondu národného majetku, ktorý vláda okrem privatizačných zámerov tiež prisľúbila?

Fond musí zaniknúť odhlasovaním zákona v parlamente. Všetko závisí od toho, ako sa nám podarí „vyčistiť“ portfólio akcií, ktoré fond vlastní.

12 debata chyba