Istotou sú výrobky zo Slovenska

V Bruseli celý utorok rokovali zástupcovia poľnohospodárskeho sektora z európskej dvadsaťsedmičky. Ako pre Pravdu povedal šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš, k dohode o označovaní potravín zatiaľ nedošlo.

12.01.2011 08:07
bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a... Foto: ,
Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš
debata

Priniesla dioxínová kauza nejaké praktické riešenie?

Nemci informovali, ako prípad vznikol a kam sa uberá. Zároveň Nemecko dalo všetkým členským štátom únie garancie, že žiadne kontaminované krmivo, zvieratá alebo produkty z nich sa nedostávajú na európsky trh vrátane Nemecka. Komisia sa zaviazala, že pripraví návrh nariadenia, ktorý sa týka sprísnenia výroby a predaja krmív.

Dospeje sa v blízkej budúcnosti k nejakej dohode, pokiaľ ide o precízne označenie pôvodu potravín?

Označovanie potravín sa neotvorilo, pretože hlavný problém v tejto kauze je kontaminované krmivo. Konštatovalo sa, že najprv sa musí doriešiť otázka striktnejšej kontroly krmiva ako takého.

Čo odporúčate za tejto situácie slovenským spotrebiteľom?

Nemci deklarovali pred komisiou a členskými štátmi, že dávajú stopercentnú záruku na krmivá, zvieratá aj výrobky. Slovenský spotrebiteľ by sa mal rozhodnúť sám na základe vlastného úsudku. Keby som sa mal rozhodnúť sám, tak si kupujem slovenské potraviny. Dnes ráno (v stredu) budeme mať výsledky rozborov. A tie nám naozaj povedia, či vyslovená nemecká garancia bola, alebo nebola namieste (testy nemeckých potravín, dovezených na Slovensko, boli nakoniec negatívne – pozn. red).

debata chyba