Ftáčnik plánuje prehodnotiť zmluvu medzi BVS a Infraservices

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik chce prehodnotiť zmluvu medzi Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou, a.s. a jej 100-percentnou dcérskou spoločnosťou Infraservices.

19.01.2011 18:01
debata (7)

Vzťah BVS s Infraservices podľa Ftáčnika predražuje prevádzku vodárenskej spoločnosti. BVS podľa Ftáčnika napríklad odovzdala do majetku Infraservices všetky automobily a spätne si ich prenajíma, za čo ročne zaplatí okolo 1 až 1,5 milióna eur.

Rámcová zmluva o poskytovaní služieb medzi BVS a Infraservices, ktorá zaručovala pre dcérsku spoločnosť vodárenskej spoločnosti exkluzivitu, bola podpísaná v decembri 2008. Zmluva bola podpísaná dočasne do decembra 2012, potom sa mala automaticky predlžovať o jeden rok, ak ju druhá strana nevypovie. Po vlaňajších komunálnych voľbách však bola zmluva predĺžená do roku 2022.

Privatizácia Infraservices sa podľa Ftáčnika pripravovala od roku 2009 na základe strategického plánu, bola schválená v predstavenstve, dozornej rade aj na valnom zhromaždení BVS s tým, že navyšovať základne imanie dcéry sa malo do roku 2012.
Bez verejnej a transparentnej súťaže podľa Ftáčnika vybrali poradcu pre navýšenie základného imania, oslovili tri strategické spoločnosti a vybrali spoločnosť Haas, s. r. o., ktorá ovládne 49 percent Infraservices za 7 miliónov eur.

O upisovaní akcií rozhodla BVS deň pred komunálnymi voľbami. Podľa Ftáčnika je to skrytá privatizácia dcérskej spoločnosti bez transparentnej súťaže, ktorá mohla vygenerovať vyššiu sumu. Ftáčnik chce preto vrátiť proces pred rozhodnutie o navýšení základného imania v Infraservices a osobitým listom vyzvať spoločnosť Haas, s.r.o. na rokovania o tejto téme.

Podľa hovorkyne Infraservices Veroniky Deckerovej sa spoločnosť Hass stala strategickým partnerom spoločnosti Infraservices formou navýšenia základného imania o takmer 7 mil. eur, nie odpredajom 49 % spoločnosti.

„Všetky takto získané prostriedky zvyšujú nemalou mierou hodnotu spoločnosti a budú použité výlučne na jej rozvoj – nákup technológií, špeciálnej techniky, zariadení na údržbu a servis vodovodných kanalizačných sietí atď.,“ uviedla Deckerová.

Spoločnosť Infraservices ostáva podľa nej plne pod kontrolou Bratislavskej vodárenskej spoločnosti bez akejkoľvek zmeny. Táto transakcia nemá podľa Deckerovej v žiadnom prípade vplyv na chod ani predmet činnosti Bratislavskej vodárenskej spoločnosti aj z toho dôvodu, že Infraservices pôsobí iba ako dcérska servisná spoločnosť Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

„Absolútne žiadnym spôsobom sa nepodieľa, ani neovplyvňuje predmet činnosti materskej spoločnosti vrátane ceny vody a dostupnosti vodných zdrojov,“ uviedla Deckerová.

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od 7. januára 2003, eviduje základné imanie 281,37 mil. eur. Spoločnosť je výrobcom a dodávateľom pitnej vody a prevádzkovateľom vodovodov a kanalizácií v Bratislavskom samosprávnom kraji, časti Trnavského samosprávneho kraja a časti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Jej hlavnými činnosťami sú zásobovanie obyvateľstva, priemyslu, poľnohospodárstva a ďalších spotrebiteľov pitnou vodou, odvádzanie odpadových vôd verejnou kanalizáciou a ich čistenie. Majoritným akcionárom spoločnosti je Hlavné mesto SR Bratislava s podielom 59,29 %. Ďalších 32,61 % akcií je v rukách miest a obcí regiónu pôsobnosti. Zvyšné akcie má v rukách samotná spoločnosť a minimálny podiel, 0,07 %, aj Fond národného majetku SR.

7 debata chyba