Dioxín v nemeckom bravčovom mäse testy nepotvrdili

Druhá kontrola na dioxín v bravčovom mäse, ktorú avizovalo začiatkom týždňa ministerstvo pôdohospodárstva, dopadla dobre. Nebezpečné látky v nich nezistili.

21.01.2011 10:15 , aktualizované: 10:52
Prasa, dioxín Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Analýzy všetky vzorky vyhodnotili ako negatívne, naďalej však platí sprísnená kontrola dovozu mäsa a mäsových výrobkov z Nemecka,“ informoval tajomník Odboru komunikácie s médiami Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Juraj Kadáš.

Ako ďalej informoval, dovozcovia sú povinní nahlásiť dovoz potravín z územia, ktoré v Nemecku patrí medzi rizikové. „Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy pri dovoze vo zvýšenej miere kontrolujú dokumenty o pôvode, v niektorých prípadoch sa uskutočňuje odber vzoriek,“ dodal. Pred časom rezort dočasne zakázal predaj vajec, hydinového a bravčového mäsa z Nemecka. Výsledky laboratórnych testov na nebezpečnú látku dioxín však boli negatívne, zákaz zrušili.

Slovenskí výrobcovia dodávajú bezpečné krmoviny

Výrobcovia krmív na Slovensku uvádzajú do potravinového reťazca zvierat z pohľadu možného rizika kontaminácie dioxínom bezpečné krmoviny. Konštatuje to vo vyhlásení Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností, ktorým reagujú na zistenia kontaminácie živočíšnych produktov pochádzajúcich z nemeckých fariem. Ako ďalej zdôrazňujú vo vyhlásení, krmovinársky priemysel na Slovensku v žiadnom prípade v minulosti a ani v súčasnosti nepoužíva rizikové krmivá. "Ako nosiče energie nevyhnutné pre výživu zvierat používa čerstvo lisované a inak neupravované oleje z repky a slnečnice domáceho pôvodu, číry sójový olej, destilované mastné kyseliny od preverených výrobcov ako aj živočíšne tuky v povolenom rozsahu z domácej produkcie.

„Zároveň vylučujeme akúkoľvek možnosť, že by sa do potravinového reťazca zvierat kŕmených na Slovensku dostali krmivá, resp. kŕmne zmesi z Nemecka,“ dodáva zväz vo vyhlásení. Zväz je presvedčený, že na Slovensku vyrábané a spracovávané živočíšne produkty, ako sú surové mlieko, vajcia, hydinové a bravčové mäso, sú z tohto pohľadu absolútne bezpečné.

2 debata chyba