Dioxínová aféra nahrala biopotravinám

Nemci sú po škandále s dioxínom vo vajíčkach a v mäse zmätení. Nevedia, akým potravinám majú veriť. A tak pre istotu nakupujú biovajíčka, šesť kusov aj po 2,5 eura až 3 eurá. Zdravie nepozná cenu a hranice.

23.01.2011 08:00
Vajcia Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Pošramotenú povesť nemeckých farmárov a potravinárov má napraviť prebiehajúca najväčšia potravinová výstava Grüne Woche, v preklade Zelený týždeň.

„Situáciu máme pod kontrolou,“ ubezpečuje nemecká ministerka pre výživu, poľnohospodárstvo a spotrebiteľov Ilse Aignerová. Lenže každý deň vychádzajú na povrch nové a nové skutočnosti. Všetkých mrazí najmä fakt, že štátna kontrola sa dala dobehnúť súkromnou, ktorá celé mesiace tajila zvýšený obsah dioxínov v kŕmnych tukoch. Prípad bude mať dohru na súde a vinníkov čakajú exemplárne tresty.

Nemci nevedia, čo pojedli, a so spoločnosťou, ktorá uviedla na trh kŕmne tuky obsahujúce jedovatý dioxín, sa sotva budú súdiť tisíce spotrebiteľov. Žalobcom bude štát a farmári. Nevedno však čo vysúdia, keď firma už vyhlásila bankrot.

Nemeckí farmári zúria. „To, čo sa stalo, je kriminálny čin. Prišli sme o dobrú povesť a naše škody idú do desiatok miliónov eur týždenne,“ povedal Gerd Sonnleitner, prezident Nemeckého roľníckeho zväzu. Podľa Sonnleitnera zlyhala štátna kontrola. ,,Stále viac a viac kontrolujú farmárov, ale hranice štátu sú otvorené výrobcom kŕmnych tukov, ktorých skontrolujú raz do roka. Tento princíp je pomýlený!" hromží šéf farmárskeho zväzu.

Nemeckí roľníci sa stali obeťou princípu „lacné, lacnejšie, najlacnejšie potraviny“. Túto pochybnú politiku už farmári cítia na vlastnej koži. Bravčové mäso v obchodoch zlacnelo o dvadsať percent a aj tak sa predáva slabo. Farmári strácajú na každom kilograme 21 centov a sú v strate. Kam pôjde nepredané mäso? „Obávam sa, že ho ponúknu asi k nám do Česka a tiež na Slovensko, čo ešte viac poškodí českých a slovenských farmárov,“ hovorí Dana Večerová z českej Potravinárskej komory. V Česku dodávajú domáci výrobcovia 60 percent bravčového mäsa a na Slovensku majú 40-percentný podiel.

V Nemecku sa medzitým stala populárnou verzia, že dioxíny sú nepriamo produktom amerikanizácie európskeho poľnohospodárstva. Malé tradičné farmy idú bokom. Výstava Grüne Woche sa preto bioprodukty snaží ešte viac spopularizovať. „Nekupujte potraviny vo veľkých reťazcoch, najlepšie je vybrať sa na niektorú biofarmu. Tam vidíte, ako zvieratá chovajú, a máte istotu, že vás nepodvedú,“ radí návštevníkom Elmar Seck zo združenia výrobcov biopotravín.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba