Kto ovládol prepravcu ropy Transpetrol

Vedenie strategickej štátnej firmy, ktorá cez Slovensko prepravuje milióny litrov ropy a zarába na tom milióny eur, ovládla strana Most.

04.04.2011 13:02
Ropovod Družba Foto:
Ilustračné foto
debata

Do vedenia firmy dosadila štyroch ľudí. V pozícii šéfa predstavenstva podporuje Ivana Krivosudského, ktorý počas Dzurindovej vlády pracoval ako poradca ministra hospodárstva Roberta Nemcsicsa (ANO).

Predseda Mostu Béla Bugár potvrdil, že Krivosudský je nominant strany a Most má vo firme aj ďalších manažérov. „My od nich očakávame, že budú robiť všetko v súlade so zákonmi a v prospech štátu,“ hovorí Bugár.

Stranu vo firme zastupuje aj Martin Ružinský, bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva pod vedením Zsolta Simona. Odmieta však, že by stranícka príslušnosť bola jediným kritériom pri výbere jeho osoby. „Naplno zúročujem doterajšie manažérske a odborné skúsenosti v oblasti prepravy ropy, ktorá si vyžaduje okrem teoretických odborných znalostí aj dostatočnú odbornú skúsenosť. Tú som získal počas môjho dvanásťročného pôsobenia v Transpetrole,“ zdôvodňuje Ružinský.

Stranícki nominanti sú aj v orgáne, ktorý má kontrolovať chod firmy. Strana SaS tam dosadila Juraja Sedlářa. Kresťanskí demokrati nominovali do kresla šéfa dozornej rady Karla Hirmana, ktorý pred voľbami vystupoval ako energetický expert KDH.

Krajský predseda KDH v Bratislave Dušan Pekár sedí na troch stoličkách. Okrem dozornej rady Transpetrolu pôsobí aj v pozícii starostu Ružinova a tiež ako poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva. Tvrdí však, že nezanedbáva ani jedno miesto. „Práci na všetkých týchto pozíciách sa venujem úplne naplno,“ obhajuje sa Pekár. Na otázku, či už v Transpetrole zistil nejaké nezrovnalosti v hospodárení, Pekár odpovedal: „Viete, to podľa mňa nie je otázka na mieste. Dozorná rada rokuje o materiáloch.“ Až následne pripustil, že úlohou dozornej rady je kontrolovať hospodárenie firmy. „Áno, je pravda, že rada má kontrolovať firmu, aby sa v nej nedialo niečo nekalé,“ povedal krajský predseda KDH.

Strana SDKÚ Mikuláša Dzurindu do kontrolného orgánu Transpetrolu tiež dosadila dvojicu ľudí. Právnika Mareka Balka a podnikateľa Milana Romana, ktorého si obyvatelia Skalice zvolili za poslanca mestského zastupiteľstva. Roman je tiež jeden z dvoch ľudí, ktorí v elektronickom obchodnom registri nemajú pred menom uvedený vysokoškolský titul. „Titul som získal na poľskej vysokej škole, elektronický obchodný register ho zrejme nedokázal spracovať,“ tvrdí však Roman.

Ďalším človekom v dozornej rade bez vysokoškolského diplomu druhého stupňa je Peter Šťastný. Podľa ministerstva hospodárstva si ho však do kontrolného orgánu firmy zvolili zamestnanci. „Ministerstvo nemá dôvod spochybňovať výber, pôsobnosť či odbornosť zástupcu zamestnancov, ktorý nie je zástupcom štátu a na ktorého sa preto nevzťahujú ani také isté kritériá,“ zdôvodnila hovorkyňa rezortu Daniela Piršelová.

Transpetrol sa zaoberá prepravou ropy a jej skladovaním pre odberateľov a pre Správu štátnych hmotných rezerv. V roku 2002 získala 49–percentný balík akcií Transpetrolu firma Jukos Oil Company za 74 miliónov amerických dolárov. Ministerstvo hospodárstva pod vedením Ľubomíra Jahnátka (Smer) v roku 2009 tento podiel odkúpilo naspäť za 240 miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba