Gréci už požiadali o bankrot, tvrdí tlač

Grécko na minulej schôdzke Ecofinu (združuje ministrov financií Euópskej únie) požiadalo Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o reštrukturalizáciu dlhu. Napísal to v pondelok grécky denník Elefterotypia, ktorý sa odvoláva na zdroj z MMF.

18.04.2011 10:25 , aktualizované: 11:00
Euro, EÚ, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

Rokovania na túto tému sa podľa denníka začnú v júni. Oficiálne miesta v Grécku i Bruseli možnosť reštrukturalizácie verejne stále odmietajú.

„Minister financií Jorgos Papaconstantinou žiadosť vlády predložil na neformálnom stretnutí (ministrov financií EÚ) Ecofin, ktoré sa konalo začiatkom apríla v Maďarsku,“ píše denník. Všetky správy na túto tému sú podľa denníka oficiálne popierané, pretože sa vraj nikdy neoznamujú vopred.

„To nie je pravda, minister poskytol k tejto téme vyčerpávajúce informácie už v nedeľu,“ cituje agentúra Reuters predstaviteľa gréckeho ministerstva financií, ktorý si neželal byť menovaný. Obrátil pozornosť na nedeľné Papakonstantinove slová, v ktorých minister možnosť reštrukturalizácie zásadne odmietol, a to už po niekoľkýkrát.

Finančné trhy ale pozícia gréckych úradov už príliš nezaujíma, pretože dôvera je výrazne ochromená. Kurz eura k doláru po správe denníka prudko oslabil a strácal prakticky okamžite takmer celé jedno percento. Jednotná európska mena sa tak dostala až na 1,4302 USD a bola najslabšia za viac ako dva týždne.

Podobne zareagoval aj trh úverových swapov (CDS), čo sú nástroje zabezpečenia proti nesplateniu dlhopisov. Cena päťročných swapov sa podľa organizácie Markit po správe zvýšila o 84 bázických bodov a vystúpila až na 1220 bodov. To znamená, že na poistenie investície v objeme desať miliónov eur je potrebné vynaložiť už 1,22 milióna eur ročne. To nemá v iných krajinách EÚ obdobu.

Grécky denník tiež píše, že reštrukturalizáciu dlhu podporujú aj Spojené štáty. „Musíte to urobiť,“ povedal gréckemu ministrovi jeho americký náprotivok Timothy Geither.

Grécke ministerstvo financií na správu denníka zatiaľ nereagovalo. Vládni predstavitelia ale celý víkend odmietali návrhy, aby snahu vzdali a začali rokovať s veriteľmi. Niektorí analytici odhadujú, že na odpis je veľká časť dlhu, podľa niektorých možno aj viac ako polovica.

Denník napísal, že Grécko sa usiluje o predĺženie splatnosti dlhu, ktorý má na budúci rok zaplatiť. Vládni predstavitelia pritom ešte cez víkend tvrdili, že Grécko sa chce budúci rok vrátiť na trh a začať si tam požičiavať.

19 debata chyba