Slovenským pacientom údajne hrozí nedostatok liekov

Slovenskí pacienti sa možno čoskoro podľa farmaceutických spoločností ťažšie dostanú k svojim liekom.

04.05.2011 18:44
lieky, lekáreň, lekárnička Foto:
Ilustračné foto
debata

Problémy by podľa nich mala spôsobiť novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Ministerstvo zdravotníctva SR v nej navrhuje, aby sa cena liekov už ďalej nestanovala maximálne na úrovni priemeru šiestich najnižších cien v Európskej únii, ale na úrovni druhej najnižšej ceny v únii.

„Keď začne platiť novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti a ceny liekov budú na úrovni druhej najnižšej v Európskej únii, zvýši sa tu paralelný vývoz týchto liekov, v súčasnosti je na úrovni asi 10 až 15 %, očakávame, že to bude okolo 40 % a mnohí pacienti sa k svojim liekom nedostanú,“ uviedol v stredu riaditeľ pre vonkajšie vzťahy Slovenskej asociácia farmaceutických spoločností orientovaných na výskum a vývoj (SAFS) Štefan Mesároš. Farmaceutické firmy podľa neho disponujú analýzami, ktoré to dokazujú.

Potvrdzovať to má aj príklad Grécka, ktoré zaviedlo obdobný princíp pri stanovovaní cien liekov, a kde ostali mnohí diabetici bez inzulínu a mnohí onkologickí pacienti sa nedostali k svojim liekom. Slovensku podľa Mesároša bude hroziť, že spoločnosti začnú nakupovať lacné lieky u nás, vyvážať ich do zahraničia, kde sú drahšie a predávať ich tam. Na Slovensku tak bude hroziť ich nedostatok. Týkať by sa to pritom podľa neho mohlo nevyhnutných liekov pre diabetických a onkologických pacientov.

Ministerstvo zdravotníctva SR uvedené vyhlásenia odmieta. Ako povedal minister zdravotníctva Ivan Uhliarik, pacienti sa v žiadnom prípade nemusia obávať takýchto scenárov. „Lieky zabezpečené budú,“ skonštatoval. Podľa neho liečba bude dostupná pre všetkých pacientov. Minister poukázal, že rovnaké obavy prezentoval farmaceutický priemysel aj v minulosti, zároveň dodal, že sa nepotvrdili.

„Je samozrejmé, že farmaceutické spoločnosti hovoria hlavne o tom, aby bol zachovaný ich obrat a ich zisk, takže je úplne prirodzené, že proti určitým reguláciám bojujú,“ podotkol ďalej Uhliarik. Podľa neho sú uvedené vyhlásenia obhajobou farmaceutických firiem a ich obchodných záujmov. Zároveň doplnil, že keby teoreticky k uvedenej situácii prišlo, rezort ju bude riešiť, jedným zo spôsobov môže byť tzv. inštitút mimoriadneho dovozu liekov.

Farmaceutický priemysel má však výhrady aj k ďalším zmenám v novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Podľa Mesároša tiež môže spôsobiť „koniec inovácií na Slovensku“. Stanovuje totiž, že ak inovatívny liek nemá určenú cenu aspoň v dvoch krajinách, ktoré majú rovnaký, respektíve podobný hrubý domáci produkt na obyvateľa ako Slovensko, úhrada za takýto liek zo zdravotného poistenia nebude viac ako 25 %.

Ak by sa takýto prístup aplikoval už teraz, podľa údajov farmaceutických firiem by z 31 originálnych onkologických liekov, ktoré sú v súčasnosti na trhu, päť z nich na trhu vôbec nebolo, respektíve by boli k dispozícii so sociálne neúnosným doplatkom a 13 liekov by sa dostalo k pacientom v priemere o 15 mesiacov neskôr. Za ďalšiu bariéru pre vstup inovácií označili spoločnosti povinné znižovanie cien o viac ako 10 % pri zaradení každej novej indikácie, respektíve o viac ako 30 % pri žiadosti o zrušenie preskripčných obmedzení.

SAFS zároveň na tlačovej besede vyčítala Ministerstvu zdravotníctva SR, že ju neprizvalo k tvorbe spomínanej novely, ako aj návrhu nového zákona o lieku. Podľa predsedu predstavenstva asociácie Pavla Adamkova ide o kľúčové normy, ktoré však vznikli bez dialógu a komunikácie s tými, ktorých sa týkajú. V tejto súvislosti poukázal na množstvo pripomienok, ktoré k zákonom prišli, asociácia taktiež upozornila, že nemá informácie, ako sa narába s jej pripomienkami, ktoré predniesla.

Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti prináša viacero zmien. Podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika je jej hlavným cieľom transparentnosť v liekovej politike a zníženie cien liekov. V rámci pripomienkového konania k nej prišlo viac ako 180 zásadných a vyše 200 obyčajných pripomienok. Návrhu nového zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorý okrem iného zavádza tzv. generickú preskripciu, adresovali dotknuté subjekty viac ako 1 000 pripomienok, z toho vyše 400 zásadných.

Slovenská asociácia farmaceutických spoločností orientovaných na výskum a vývoj vznikla v roku 1997. Členmi asociácie sú medzinárodné farmaceutické spoločnosti s vlastným výskumom a vývojom inovatívnych liekov, ktoré pôsobia na slovenskom trhu. V súčasnosti združuje 19 farmaceutických spoločností.

debata chyba