Tankovanie by malo onedlho zlacnieť

Vodiči by sa mali po niekoľkých mesiacoch zdražovania onedlho dočkať zlacnenia palív. Ceny ropy sa totiž minulý týždeň na londýnskej burze prudko znížili z hodnôt vyše 120 dolárov za barel (159 litrov) až na 109 dolárov. Analytici predpokladajú, že to zohľadnia aj predajcovia palív na Slovensku.

09.05.2011 15:30
Nafta, benzín, tankovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„Ak na začiatku tohto týždňa nenastane prudký rast ceny ropy, tak asi o jeden až dva týždne by sa slovenskí vodiči mali dočkať mierneho zlacnenia palív o niekoľko centov,“ hovorí analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Benzín Natural 95 stojí aktuálne na slovenských pumpách v priemere 1,49 eura za liter. Ešte na začiatku tohto roka bola cena o 17 centov nižšia. Nafta stojí v priemere okolo 1,32 eura za liter.

Minulý týždeň vo štvrtok ceny ropy na burze v Londýne poklesli až o desať dolárov na 110 dolárov za barel. Išlo o druhý najväčší pokles cien v priebehu jedného dňa v histórii obchodovania. Podľa Tomčiaka bola dôvodom panika investorov.

„Výpredaje postihli všetky významné komodity. V minulom týždni bolo pritom uverejnených niekoľko menej významných štatistík,“ opisuje analytik. V Číne sa mierne spomalila expanzia priemyslu. V USA sa nečakane zvýšil počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti. „Centrálne banky navyše vo štvrtok potvrdili, že s uťahovaním monetárnej politiky sa nebudú ponáhľať. Na trhu by stále mal byť dostatok kapitálu,“ dodáva Tomčiak.

S rýchlym návratom ropy pod sto dolárov za barel, na čo boli trhy zvyknuté vlani, však podľa analytika počítať nemožno. „Dlhodobý vzostupný trend stále nebol porušený, preto predpokladáme, že sa cena v najbližších dňoch stabilizuje,“ dodáva Tomčiak.

Ceny ropy sú vysoké po tom, čo investori očakávajú pokrízové oživovanie ekonomík. Trhy sú stále znepokojené vojnou v Líbyi, ktorej ropa na trhoch chýba.

Vysoké ceny ropy robia vrásky nielen vodičom, ale aj ďalším spotrebiteľom. Výrobcovia tepla nedávno upozornili, že pre drahú ropu sa zvýšia aj ceny plynu a s nimi ceny tepla. Na jeseň je stále možné zdraženie plynu a tepla asi o desatinu. Drahá ropa už zdvihla aj napríklad ceny farieb a plastov, keďže ropa je dôležitá aj v chemickom priemysle.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba