Benzín aj nafta po zdražovaní lacnejú

Tankovanie začína pre slovenských vodičov lacnieť. Prvý raz po troch mesiacoch sa totiž znížila cena benzínu. Cena motorovej nafty na čerpačkách klesá prvý raz po takmer polroku. Oba druhy pohonných látok lacnejú približne o jeden cent.

14.05.2011 12:27
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Liter benzínu Natural 95 tak bude dostupný v priemere za 1,48 eura, motorová nafta sa predáva za približne 1,37 eura. Motoristi, ktorí navštívia čerpaciu stanicu v týchto dňoch a natankujú 45 litrov benzínu či nafty, tak ušetria v porovnaní so začiatkom týždňa takmer pol eura.

Na pokles vplývalo sčasti posilňovanie kurzu eura oproti americkému doláru, vďaka čomu rafinérie za rovnaký objem peňazí nakupovali väčší objem ropy. Veľký vplyv však malo zlacnenie ropy Brent na londýnskej komoditnej burze, ktoré sa začalo už počas minulého týždňa. Obchodníci s komoditami tvrdia, že prepad hodnoty barelu ropy (159 litrov) spôsobili špekulanti a cena by mohla klesať aj neskôr.

„V priebehu minulého týždňa sme boli na trhoch s ropou svedkami enormného výpredaja. V priebehu jediného dňa sa cena ropy Brent prepadla o viac ako desať dolárov za barel a z hodnôt okolo 126 dolárov sa nakoniec dostala na konci týždňa až k úrovni 109 dolárov,“ zdôvodňuje komoditný analytik Petr Čermák z Colossea.

Cena ropy sa výrazne menila aj počas tohto týždňa. Kým v pondelok ráno začal predaj barelu na približne 109 dolároch, okolo poludnia cena razantne stúpla o necelých šesť dolárov, aby sa podvečer hodnota znížila na necelých 113 dolárov za barel. V utorok cena narástla na takmer 117 dolárov a v stredu ráno prudko poklesla o päť dolárov. Počas štvrtka sa cena barelu pohybovala okolo 110 dolárov. V minulom roku sa čierne zlato predávalo priemerne za 72 dolárov.

Podľa údajov Európskej komisie tankovali slovenskí motoristi pred zdražením trinásty najdrahší benzín v európskej dvadsaťsedmičke. Lacnejšie tankovali motoristi v Poľsku, Maďarsku, Rakúsku i Česku. Nafta na slovenských čerpačkách bola dvanásta najdrahšia, lacnejšia bola v Rakúsku i Poľsku. Majitelia vozidiel s dieselovým motorom v Česku a Maďarsku tankovali drahšie palivá ako na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba