Nemci zmarili lacnejšiu elektrinu

Nádeje Slovákov na nižšie budúcoročné ceny elektriny sa v pondelok rozplynuli. Nemecká stredopravá koalícia sa totiž dohodla, že do roku 2022 predčasne uzavrie všetkých sedemnásť jadrových elektrární v krajine. Jadrová elektrina patrí k najlacnejším a európske burzy na verdikt Nemcov zareagovali zdražovaním.

31.05.2011 12:13
Mochovce Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Rozhodnutie padlo necelé tri mesiace po zemetrasení v Japonsku, ktoré poškodilo najmä elektráreň vo Fukušime. Situácia ovplyvní aj budúcoročné ceny elektriny na Slovensku.

„Nebyť pohromy v Japonsku a verdiktu Nemcov ceny elektriny mohli pre slovenské domácnosti na budúci rok klesnúť. Takto by však ceny mali ísť mierne hore, prípadne sa nezmenia v závislosti od toho, ako stanoví zvyšné poplatky regulačný úrad,“ odhaduje zástupca alternatívneho dodávateľa elektriny spoločnosti Magna EA Martin Ondko. Podľa neho je verdikt Nemecka pre Slovensko kľúčový. „Sme žiaľ v tieni nemeckej ekonomiky,“ dodáva.

Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík (nominant Smeru) predpokladá, že ceny elektriny by sa na budúci rok napriek verdiktu Nemecka po prijatí regulačných opatrení nemali výraznejšie meniť. Predstavitelia slovenskej vlády však ešte nedávno hovorili o tom, že elektrina by mala zlacnieť po tom, čo na začiatku tohto roka zdražela asi o sedem percent.

Cena elektriny na burze sa nazýva „silová“ a má asi polovičný podiel na konečnej cene, ktorú platia domácnosti. Silová elektrina stála na burze v Nemecku ešte na začiatku tohto roka asi 52,50 eura za megawatthodinu. Pár dní po pohrome a vyhlásení Nemecka o možnom konci jadrovej energetiky skočila elektrina na burze o päť eur a teraz sa pohybuje okolo 58 eur za megawatthodinu.

Vývoj cien potvrdil odhady analytikov, ktorí hneď po katastrofe vo Fukušime tvrdili, že jadro dostalo vážnu ranu a ceny elektriny pôjdu hore. „Nárasty cien na burze zo dňa na deň sú obrovské a budú mať dosah na ceny elektriny v celej Európe,“ povedala krátko po pohrome v Japonsku pre Financial Times Zoe Doubleová z londýnskej spoločnosti ICIS Heren.

Po aktuálnom verdikte Nemecka by mali teraz ceny elektriny na burze podľa odborníkov ďalej postupne rásť. Trh sa totiž bude pripravovať na nedostatok elektriny v Nemecku. Vyšší dopyt po elektrine zároveň dvihne jej cenu. Holjenčík však tvrdí, že väčšina dodávateľov elektriny na Slovensku má už elektrinu pre rok 2012 nakúpenú za podobnú cenu ako na tento rok. Ondko predpokladá, že silová elektrina pre budúci rok zdražie asi o štyri percentá a úrad bude môcť cez reguláciu poplatkov len zmierniť tieto dosahy.

Jeden z najsilnejších hráčov v regióne, český koncern ČEZ, však v pondelok vyhlásil, že verdikt Nemecka „povedie k rastu cien elektriny nielen v Nemecku, ale v celom stredoeurópskom regióne“. ČEZ dodal, že nebude nemecké jadrové elektrárne nahrádzať vývozom.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba