Štyri pruhy R7 do D. Lužnej môžu byť už v roku 2016, možno cez PPP

Výstavba dvoch sedemikilometrových úsekov rýchlostnej cesty R7 Bratislava, Prievoz - Ketelec a Bratislava - Dunajská Lužná so štyrmi pruhmi by sa mohla začať v roku 2013 a dokončená by mala byť v roku 2016.

26.07.2011 15:51
debata (1)

Nadväzujúci takmer 18-kilometrový úsek R7 Dunajská Lužná – Holice by mal byť postavený len v polovičnom profile v rokoch 2014 až 2018. Intenzita cestnej dopravy za Šamorínom a najmä obcou Báč je totiž výrazne nižšia. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja to predpokladá s tým, že ich výstavba by mohla byť financovaná v rámci verejno-súkromného partnerstva (PPP) alebo štátneho rozpočtu.

Odhadované stavebné náklady na tri úseky R7 predstavujú spolu 257,3 mil. eur, očakávaná tvrdá konkurencia stavebných firiem v budúcich tendroch ich však môže značne znížiť. Úsek Bratislava, Prievoz – Ketelec má predpokladané náklady výstavby 73 mil. eur, Bratislava – Dunajská Lužná 72,96 mil. eur a Dunajská Lužná – Holice 111,34 mil. eur. S uvedenými odhadmi cien počíta rezort dopravy v Programe pokračovania prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na roky 2011 až 2014, ktorý vláda schválila 6. júla.

Technickú štúdiu pre úsek R7 Bratislava, Prievoz – Ketelec vypracuje združenie na čele s českou firmou Strásky, Hustý a partneři, s.r.o. so sídlom v Brne. Ďalším členom združenia je spoločnosť PK Ossendorf, s.r.o. Brno. Štúdiu má dodať Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS) za zmluvnú cenu 12,58 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), keď pôvodná predpokladaná cena tejto služby bola 160 tis. eur. České firmy získali zákazku vo verejnej súťaži spomedzi šiestich predložených ponúk. Zmluva na dodanie štúdie bola uzatvorená 8. júla tohto roka. „Technická štúdia má termín dohotovenia 13. decembra tohto roku a zajtra sa začína prvé pracovné rokovanie,“ informovala v utorok investičná riaditeľka NDS Viktória Chomová na tlačovej besede na ministerstve dopravy. Podľa nej momentálne trvá verejné obstarávanie na vypracovanie dokumentácií pre územné rozhodnutie, stavebné povolenie a na ponuku pre výstavbu úseku rýchlostnej komunikácie.

NDS začala v polovici mája verejné súťaže na vypracovanie dokumentácií pre územné rozhodnutie, stavebný zámer, na stavebné povolenie, ponuku, ako aj na majetkovoprávne vysporiadanie, inžiniersku činnosť a výkon autorského dozoru na stavby ďalších dvoch ciest R7. Predpokladaná cena tejto zákazky pre úsek Bratislava – Dunajská Lužná tvorila 2,17 mil. eur a pre úsek Dunajská Lužná – Holice 3,11 mil. eur bez DPH. V oboch prípadoch by mala zmluva s budúcimi vybranými dodávateľmi trvať 65 mesiacov.

1 debata chyba