Mikloš: Silnejší euroval nie je riešením krízy

Navyšovanie eurovalu napriek zvýšenej nervozite na finančných trhoch by nebolo podľa ministra financií Ivana Mikloša riešením dlhovej krízy.

05.08.2011 13:10
Ivan Mikloš Foto:
Ivan Mikloš
debata (3)

„Nepovažujem za riešenie otváranie otázky dodatočného navyšovania záchranných fondov nad rámec existujúcich dohôd. V tejto chvíli sa musia sily sústrediť na uvedenie dohody lídrov eurozóny do praxe,“ konštatoval vo svojom piatkovom tlačovom vyhlásení Mikloš. V uplynulých týždňoch sa totiž objavili špekulácie, že kapacita eurovalu by nebola dostatočná na záchranu ohrozených Talianska alebo Španielska a bolo by ju preto treba zdvojnásobiť na 1,5 bil. eur.

Výnosy z talianskych a španielskych dlhopisov vzrástli na nové 14-ročné maximá. Investori totiž pokračujú vo výpredaji vládnych dlhopisov krajín s nižšími ratingmi, pretože ich znervózňuje neschopnosť tvorcov ekonomickej politiky zastaviť šírenie dlhovej krízy v eurozóne.

Prečítajte si viac o téme DLHOVÁ KRÍZA 

Výnosy z desaťročných talianskych dlhopisov sa v piatok zvýšili o 16 bázických bodov na úroveň 6,4 %, čo je ich najvyššia úroveň od roku 1997. Výnosy z rovnakých španielskych dlhopisov tiež dosiahli 14-ročné maximum 6,42 %.

Slovensko sa podľa ministra aktívne zapájalo a zapája do diskusií o stabilizácii situácie. „V snahe predísť prepadu do druhej recesie v krátkom čase sa preto pripájam k apelom vrcholných predstaviteľov krajín eurozóny, ktorí volajú po urýchlenej implementácii dohody lídrov z 21. júla. Verím, že taký krok dáva Európe nádej na utlmenie šírenia nákazy,“ konštatoval. Lídri eurozóny sa vtedy na mimoriadnom summite dohodli na balíčku opatrení, ktorý mal predovšetkým zefektívniť fungovanie eurovalu a riešil napríklad aj účasť privátneho sektora.

Slovensko pritom už podľa Mikloša podniká prvé kroky, aby sa dohoda lídrov dokázala naplniť. Ako dodal, ministerstvo vedie diskusie o zapojení privátneho sektora, aktívne komunikuje s ministerstvami ostatných štátov menovej únie o nastavení nového gréckeho programu, v pondelok bude minister diskutovať s predsedníčkou vlády a ministrom zahraničných vecí o postupe potrebných legislatívnych zmien. „Chceme o tejto téme diskutovať aj so všetkými relevantnými politickými subjektmi na Slovensku. Dúfam, že spoločným úsilím sa nám podarí zmierniť dôsledky krízy, ktorej dnes Európa čelí a ktorá sa dotýka všetkých jej obyvateľov,“ dodal Mikloš.

3 debata chyba