Spojené štáty prišli o najvyšší rating, prvýkrát v histórii

Spojené štáty prvýkrát v histórii prišli o svoj špičkový dlhodobý úverový rating AAA. Agentúra Standard & Poor's im ho znížila o stupeň na AA +.

06.08.2011 07:04
Dolár Foto:
Ilustračné foto
debata (30)

Americké dlhopisy podľa nej už nie sú bez rizika. Môže za to vraj „priepasť medzi politickými stranami“, ktorá znížila dôveru v schopnosť vlády spravovať jej financie.

Zostávajúce dve významné ratingové agentúry Moodys a Fitch, naopak, Spojeným štátom najvyššie hodnotenie ich schopnosti splácať dlhy tento týždeň ponechali. Reagovali tak na dohodu republikánov a demokratov o navýšení dlhového stropu krajiny, ktorú na začiatku tohto týždňa schválil Kongres a podpísal prezident Barack Obama.

Na posledného z veľkej trojky ratingových agentúr, spoločnosť Standard & Poor's, ale zhoda washingtonských politikov po niekoľkotýždňovom politickom handrkovaní dojem neurobila.

„Zníženie (ratingu) odráža náš názor, že efektivita, stabilita a predvídateľnosť americkej politiky a amerických politických inštitúcií v čase pretrvávajúcich fiškálnych a ekonomických výziev sa oslabila,“ uviedla agentúra.

Americkú vládu zníženie ratingu pohoršilo. Hovorca ministerstva financií agentúru obvinil, že svoj verdikt vyniesla na základe zlých výpočtov.

Zahrnula do nich vraj o dva bilióny vyšší americký dlh, ako je skutočnosť. „Úsudok poškodený dvojbiliónovou chybou hovorí sám za seba,“ uviedol hovorca amerického ministerstva financií.

Zníženie ratingu by mohlo znamenať, že investori si budú pýtať od americkej vlády vyššie úroky, aby sa poistili proti vyššiemu riziku nesplácania úverov. Podľa analytikov oslovených denníkom The New York Times ale môže byť dopad kroku Standard & Poor's nakoniec mierny práve preto, že zvyšné dve agentúry hodnotenie neznížili.

30 debata chyba