Klaus: USA jasne povedali, že si nechcú utiahnuť opasok

Spojené štáty jasne povedali, že si nechcú utiahnuť opasok, komentoval český prezident Václav Klaus rozhodnutie administratívy USA prelomiť limit rastu amerického štátneho dlhu.

07.08.2011 20:19
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata (31)

Komentár napísal pre pondelkové vydanie Hospodárskych novín. Americký prezident Barack Obama podpísal 2. augusta zákon o zvýšení štátneho dlhu USA, ktorý predtým schválil Kongres. Krajine inak hrozil bankrot.

„Žiadny dôvod na jasanie nevidím. Amerika tým jasne povedala, že si nechce utiahnuť opasok, urobila si na ňom, naopak, o jednu dierku naviac,“ uviedol Klaus. "Ťažko dohodnutá dohoda medzi americkým kongresom a prezidentom, pretože išlo o politický súboj, nie o podstatu veci, znamená iba to, že aj po 5. auguste (na dva roky) môže vláda bez zmeny míňať na veci rozumné aj nerozumné, potrebné aj nepotrebné , produktívne aj úplne neproduktívne, "dodal český prezident.

V komentári sa Klaus pokúša v skratke analyzovať, prečo Spojené štáty a administratíva demokratického prezidenta Obamu nechce viac šetriť. Zároveň sa snaží nájsť paralelu medzi USA a krajinami eurozóny, ktorá je tiež v kríze, a ktorú Klaus kritizuje.

„Podpis zákona o zvýšení limitu dlhu bol marginálnym krokom, ktorý situáciu nerieši, ale bol zlým signálom pre Ameriku, pre všetky ďalšie Grécka, a mám strach, že aj pre mnohých u nás,“ upozornil Klaus.

Zákon zvyšuje strop pre štátny dlh USA o 2,1 bilióna až 2,4 bilióna zo súčasných 14,29 bilióna dolárov. Americká vláda tak bude mať peniaze na tento i budúci rok. Dohoda obsahuje úspory okolo jedného bilióna dolárov počas nasledujúcich desiatich rokov a zriaďuje komisiu v Kongrese, ktorá bude hľadať ďalšie škrty. Celkovo by úspory mali predstavovať okolo 2,4 bilióna dolárov, prinajmenšom ale podľa nezávislého rozpočtového úradu Kongresu pôjde o 2,1 bilióna dolárov.

31 debata chyba