Palivá pre krízu už lacnejú o 1,5 centa

Dlhová kríza a posledné turbulencie na burzách zlacnili vodičom tankovanie. Podľa portálu www.pravda.sk/tankujem ceny benzínov i nafty na slovenských čerpačkách idú od piatka dole o 1,5 centa a je možné, že zlacňovanie bude pokračovať. Benzín sa po zlacnení Naturalu 95 dostane priemerne na 1,45 eura za liter a nafta na 1,33 eura.

12.08.2011 12:15
Tankovanie, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Faktúry za plyn a elektrinu pre slovenské rodiny však kríza zatiaľ neovplyvní. Ceny týchto komodít na medzinárodných trhoch totiž v súčasnosti pripomínajú hojdačku, ktorá klesá, aby následne stúpala.

Je to aj dôvod, prečo analytici zatiaľ nedokážu predpovedať, čo sa stane s účtami rodín za plyn či elektrinu. „Ceny plynu i elektriny na burzách boli rozkolísané aj v minulosti. Teraz sú však pohyby mierne nadštandardné,“ hovorí šéf spoločnosti ČEZ Slovensko, ktorá firmám i domácnostiam dodáva elektrinu aj plyn, Igor Nagy.

Ceny energií závisia najmä od ropy. Plyn či elektrina kopírujú dlhodobý vývoj čierneho zlata a pohonné hmoty pre autá už krátkodobý. Kým počas minulého týždňa cena ropy na londýnskej burze klesala z takmer 120 amerických dolárov za barel (159 litrov) na asi 108 dolárov, začiatok tohto týždňa priniesol prepad pod 99 dolárov. Následne však cena postupne rozkolísaným spôsobom stúpala na asi 106 dolárov počas štvrtkového podvečera. „Niektorí obchodníci s komoditami na medzinárodných trhoch prestali dôverovať štátnym dlhopisom a rozhodli sa investovať do cien energií,“ myslí si Nagy.

Situácia sa zrejme nezmení ani vtedy, ak by sa ukázalo, že ekonomikám európskych štátov sa nedarí. „Je takmer isté, že spotreba energií by klesla, čo by malo ceny znížiť. Na druhej strane je však možné, že s energiami začne obchodovať ešte viac špekulantov a ich dopyt tak môže cenu zvýšiť,“ očakáva Nagy. V tomto tvrdení sa zhoduje s ďalším analytikom alternatívneho dodávateľa energií.

„V dlhodobom horizonte nepredpokladám reálne znižovanie cien za energie,“ myslí si Štefan Nižník z firmy Lama Investments.

Keby sa však dopyt po energiách skutočne zhoršil a z trhov s týmito komoditami by odišli aj špekulanti, cena plynu či elektriny pre rodiny by mohla klesnúť. Najskôr by to však bolo v budúcom roku, pretože energie na rok 2011 už má väčšina dodávateľov nakúpené a niektorí si už predplatili aj dodávku na veľkú časť roka 2012.

Cena ropy a ropných produktov ovplyvňuje aj ceny plynu, ktorý domácnostiam predáva dominantne Slovenský plynárenský priemysel. Pomerne veľké kolísanie môže byť aj jeden z dôvodov, prečo svoju poslednú žiadosť o zdraženie SPP poslal regulačnému úradu naposledy v máji. ,,Slovenský plynárenský priemysel nepodal na regulačný úrad nový cenový návrh," tvrdil včera hovorca SPP Ondrej Šebesta. Pritom po poslednom odsúhlasení zdraženia plynu od 20. júla priemerne o takmer sedem percent Šebesta hovoril, že nové ceny nepokryjú náklady na dodávky zemného plynu domácnostiam. Plynári totiž žiadali nárast ceny o desiatky percent.

2 debata chyba