Moody's: Záruky, ktoré má dať Grécko, ho môžu priviesť k bankrotu

Požiadavky niektorých krajín Európskej únie na peňažné záruky od Grécka za poskytnutie finančnej pomoci môžu pribrzdiť uvoľnenie nových peňazí natoľko, že to môže viesť až k vyhláseniu platobnej neschopnosti krajiny. Upozornila na to ratingová agentúra Moody's.

23.08.2011 07:20
Euro, EÚ, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata

Grécko sa minulý mesiac so šéfmi krajín eurozóny dohodlo na novom záchrannom balíku, ktorý by mal pokryť jeho potreby do polovice roka 2014. Fínsko si však za svoj súhlas vypýtalo bilaterálnu dohodu, v ktorej si od Grécka zabezpečilo zloženie peňažnej záruky. Toho istého sa teraz domáhajú Rakúsko, Holandsko, Slovensko a Slovinsko.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

„Dohoda medzi Gréckom a Fínskom, ktorá je sama o sebe malá, nadobúda oveľa väčší význam. Vyžadovanie ďalších takýchto dohôd by mohlo viesť k odloženiu budúcej tranže finančnej podpory Grécku a viesť k jeho platobnej neschopnosti,“ uviedla Moody's.

Agentúra teraz hodnotí schopnosť Grécka splácať dlhy známkou Ca. To je už len jeden stupeň nad známkou konštatujúcou platobnú neschopnosť. Podľa júlovej dohody by malo Grécko na budúci mesiac dostať z novej úverovej dohody osem miliárd eur.

Vyžadovanie záruk ukazuje, že niektoré krajiny EÚ nemajú dostatok ochoty ďalej podporovať Grécko a vytvárajú otázniky nad celým plánom finančnej podpory, uviedla Moody's.

„Hlboká trhlina medzi zdanlivo jednotnými krajinami eurozóny, ktorú takéto požiadavky vznášajú, vytvára ďalšie obavy z podmienenej a vyvíjajúcej sa povahy súčasného mechanizmu finančnej podpory,“ konštatovala Moody's.

debata chyba