Fico: Diery v rozpočte nech zalátajú monopoly, banky a bohatí

Diery v štátnom rozpočte majú zaplatiť banky, monopoly a bohatí. Tvrdí to predseda Smeru-SD Robert Fico, podľa ktorého bude musieť vláda predstaviť upravenú verziu rozpočtu, keďže hospodársky rast krajiny bude zrejme pomalší, ako sa pôvodne očakávalo.

26.08.2011 15:37
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (29)

Pravicová vláda podľa neho uvažuje iným smerom. Za nezmysel v tejto situácii považuje aj návrh na zrušenie milionárskej dane.

„Cítime, aké návrhy chce predložiť pravicová vláda,“ povedal na piatkovej tlačovej konferencii Fico. Podľa neho je pravdepodobné, že Radičovej kabinet zvažuje zvyšovanie nepriamych daní, zvýšiť chce spotrebné dane a údajne sa v rámci koalície podľa Fica diskutuje už aj o ďalšom zvýšení dane z pridanej hodnoty.

„Smer odmieta filozofiu, že nedostatok prostriedkov v štátnom rozpočte sa má riešiť príjmami od najslabších,“ tvrdí Fico. Už po najbližšom predsedníctve strany Smer-SD tak podľa neho budú predložené konkrétne návrhy na zavedenie bankovej dane, ktorý už strana raz predkladala, ale tiež návrhy na zdanenie ziskov monopolných podnikov a príjmov nadpriemerne zarábajúcich ľudí.

Kritiku si v tejto situácii od predsedu Smeru Fica odniesol aj minister financií Ivan Mikloš. Podľa Fica totiž v situácii, keď každú chvíľu prichádzajú správy o zhoršovaní výhľadu ekonomického rastu treba byť tu a konať. „Považujem za nemiestny žart, ak v tejto situácii minister financií sa pokojne bicykluje na Kostarike s pánom Mikulčíkom,“ tvrdí Fico.

Negatívne správy z globálneho trhu sa tak už podpisujú aj pod horšie prognózy slovenského ekonomického rastu. Banky totiž v auguste znížili svoje očakávania rastu hospodárstva Slovenska v tomto aj budúcom roku. Podľa augustového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi bankovými analytikmi by totiž slovenské hospodárstvo malo v tomto roku stúpnuť o 3,1 %, čo znamená medzimesačné zníženie prognózy o 0,5 percentu­álneho bodu.

Budúcoročné odhady hospodárskeho rastu Slovenska pritom bankári skresali ešte výraznejšie. Kým ešte v júli predpovedali pre budúci rok nárast hospodárstva o 4,3 %, v auguste už prognózujú ekonomický rast na úrovni 2,9 %.

Spomaľovanie hospodárskeho rastu naznačili už aj informácie rýchleho odhadu Štatistického úradu SR za druhý štvrťrok tohto roka. Podľa nich medziročné tempo rastu hrubého domáceho produktu dosiahlo v druhom štvrťroku 3,3 %, kým v prvom štvrťroku ekonomika rástla 3,5-percentným tempom. Medzikvartálne si však slovenské hospodárstvo udržiava stále takmer jednopercentný rast. Podľa sezónne upravených údajov rovnako ako v prvom štvrťroku dosiahlo medzikvartálny nárast 0,9 %.

Negatívne dopady pomalšieho rastu na rozpočet už pripúšťajú aj predstavitelia vlády. Hrozí tak, že kabinet Ivety Radičovej bude musieť hľadať dodatočných 250 až 300 mil. eur na vykrytie výpadkov, ktoré môže pomalší hospodársky rast spôsobiť.

29 debata chyba