S&P: Európe dvojitá recesia nehrozí

Európa by sa mala vyhnúť dvojitej recesii napriek spomaleniu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) vo väčšine európskych krajín v druhom kvartáli tohto roka. Konštatuje to medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's v správe, ktorú zverejnila v utorok.

30.08.2011 12:01
Euro, peniaze, graf Foto:
Ilustračné foto
debata

„Naďalej sme presvedčení, že dvojitá recesia nenastane, pretože vidíme niekoľko zdrojov pokračovania rastu v najbližších 18 mesiacoch vrátane stále silného dopytu zo strany nových trhových ekonomík a vrátane zotavovania podnikových kapitálových výdavkov, hoci je slabé,“ uviedol Jean-Michel Six, hlavný analytik S&P pre Európu. „Uvedomujeme si však, že riziko poklesu je výrazné. Pozorne budeme sledovať predovšetkým trendy v spotrebiteľskom dopyte v nadchádzajúcich kvartáloch,“ uvádza S&P.

Voľná menová politika bola podľa agentúry účinná a v rámci eurozóny pomohla predísť nedostatku likvidity. Vplyv tejto politiky na reálnu ekonomiku je však podľa nej obmedzený. Vzhľadom na slabý rast v druhom štvrťroku a problémy, ktoré podľa S&P európske ekonomiky čakajú v najbližších 18 mesiacoch, agentúra zredukovala svoju prognózu hospodárskeho rastu. S&P teraz odhaduje, že eurozóna v tomto roku posilní o 1,7 % a na budúci rok o 1,5 %. Ešte v júli pre eurozónu predpovedala v tomto roku rast o 1,9 % a na budúci rok o 1,8 %. Rast nemeckej ekonomiky v budúcom roku predpovedá na úrovni 2 %, hoci v júli odhadovala, že nemecký HDP posilní o 2,5 %. V prípade Francúzska agentúra očakáva v tomto aj na budúci rok rast o 1,7 %, hoci pôvodne rátala v tomto roku s rastom o 2 % a v roku 2012 o 1,9 %.

debata chyba