Figeľ dohodol odloženie splátok mýta za úrok 3,5 percenta

Postavenie štátu v rámci mýtneho systému by malo byť v ďalších rokoch výhodnejšie. Podľa ministra dopravy Jána Figeľa to zabezpečia vyjednané významné zmeny v cene za prevádzku a splátky mýta, ktoré sa s prevádzkovateľom systému, spoločnosťou SkyToll, podarilo dosiahnuť.

31.08.2011 14:38
Mýto, kamión Foto:
Ilustračné foto
debata

Dodatok k zmluve o výstavbe a prevádzke elektronického výberu mýta medzi Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS), kde je rezort dopravy 100-percentným akcionárom a spoločnosťou SkyToll, a.s. bol podľa rezortného ministra podpísaný v utorok. „Je to veľmi dôležitý výsledok niekoľkomesačných rokovaní, ktorý dáva do férovejšej, spravodlivejšej pozície štát,“ zhodnotil dosiahnutý výsledok v stredu po rokovaní vlády Figeľ.

„Dohodli sme, že štát zníži splátky za mýto, za jeho konštrukciu a stavebné náklady, ktoré prebiehajú v prvých rokoch o 40 miliónov za rok 2012 a o ďalších 40 miliónov za rok 2013 s tým, že sa tieto splátky presunú na rok 2014 a 2015,“ informoval ďalej minister dopravy.

Týchto 80 miliónov eur by pritom podľa jeho slov malo pomôcť odľahčiť verejné financie v ťažkom období konsolidácie. Úročenie odsunutých prostriedkov by pritom malo dosiahnuť 3,5 %. Súčasťou dohody je podľa ministra dopravy aj odpustenie dodatočných platieb pri prekročení zmluvného limitu.

„Očakávaná úspora vďaka odpusteniu tohto zmluvného záväzku je na úrovni 6,7 mil. eur,“ uviedol Figeľ s tým, že túto dohodu chce rezort zafixovať legislatívnymi opatreniami tak, aby túto čiastku nebolo potrebné hradiť ani v ďalších rokoch.

Podpísaný dodatok podľa NDS obsahuje dohodu, podľa ktorej sa základná cena služby za rok 2011 nebude upravovať v súvislosti s odchýlkou celkového počtu spracovaných mýtnych transakcií.

„SkyToll si nebude voči Národnej diaľničnej spoločnosti uplatňovať úhradu za mýtne transakcie roku 2011 nad rámec zmluvy. Vyšší počet mýtnych transakcií a s ním súvisiace zvýšené náklady štátu na mýto boli dôsledkom minuloročných požiadaviek dopravcov na úpravy mýtneho systému,“ informovala spoločnosť.

Zámerom rezortu bolo aj zoptimalizovať technické nároky v prípade vozidiel mýtnej polície, čo by malo priniesť úsporu 2,5 mil. eur. „Ušetrené peniaze pomôžu výrazným spôsobom riešiť štátny rozpočet v budúcom a nasledujúcom roku, teda v 2012 a 2013, ale bude to mať pozitívny dopad aj na celé zazmluvnené obdobie až do konca roka 2022,“ vyhlásil v stredu minister dopravy. Vedenie rezortu podľa jeho slov „dáva do poriadku čo bolo zazmluvnené predchádzajúcou vládou“.

Spoločnosť SkyToll podpísala v januári 2009 s Národnou diaľničnou spoločnosťou zmluvu, ktorá ju zaväzuje vybudovať a prevádzkovať komplexnú službu elektronického výberu mýta v Slovenskej republike. Založili ju členovia konzorcia Ibertax-Santoll, víťaza tendra na komplexnú službu elektronického výberu mýta. Elektronický mýtny systém sprevádzkovala spoločnosť SkyToll 1. januára 2010. Spoplatnených je viac ako 2 400 kilometrov diaľnic, rýchlostných ciest a vybraných ciest I. triedy satelitnou GPS-GSM technológiou.

debata chyba