Investori na Slovensku chcú rozširovať svoje firmy

Záujem etablovaných investorov o ďalšiu expanziu na Slovensku rastie. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v súčasnosti registruje vyše sto investičných projektov v hodnote približne 3,5 mld. eur, vďaka ktorým by mohlo vzniknúť do 24-tisíc nových pracovných miest.

09.09.2011 11:14
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata

„Tretina z týchto projektov sú plánované investície etablovaných investorov. Trend naznačuje, že podiel expanzií na ukončených projektoch bude narastať,“ povedal v piatok šéf SARIO Róbert Šimončič.

„Máme obrovský potenciál v oblasti etablovaných investorov. Myslím si, že starostlivosť o existujúcich investorov na Slovensku by mala byť ak nie prioritou, tak by mala mať aspoň takú váhu ako lákanie nových investorov,“ doplnil minister hospodárstva Juraj Miškov. „Najnovší trend vo vývoji priamych zahraničných investícií dokazuje, že etablovaní zahraniční investori majú dobrú skúsenosť so Slovenskom,“ dodal Šimončič. SARIO sa preto rozhodla poskytovať etablovaným zahraničným investorom bezplatný individuálny klientsky servis.

Podľa Šimončiča prioritou je expanzia etablovaných investorov z oblasti IT. V súčasnosti sa na Slovensku rozrastá IT firma HP Slovakia. Tá každý mesiac prijíma 70 špecializovaných odborníkov na všetky oblasti informačných technológií. Ako uviedol na piatkovej tlačovej besede generálny riaditeľ HP Slovakia Martin Kubala, v najbližších mesiacoch by mala spoločnosť zamestnávať už dve tisíc pracovníkov, pričom v lete minulého roka zamestnávala tisíc ľudí. Šéf agentúry tiež verí, že Slovensko bude úspešné aj pri presviedčaní etablovaných investorov, aby umiestnili na Slovensku aj svoj výskum a vývoj.

Minister Miškov sa prípadnej ďalšej hospodárskej krízy v slovenských podnikoch neobáva. „Stretávam sa s optimizmom. Takže o pesimizme alebo akejsi skepse v tomto prípade nemožno hovoriť. Chcel by som zdôrazniť, že v našich slovenských podnikoch prevláda skôr optimizmus ako pesimizmus,“ zdôraznil na záver Miškov s tým, že podniky majú objednávky aj na niekoľko rokov dopredu. Minister nemá v súčasnosti ani informácie, že by sa niektorý z investorov chystal Slovensko opustiť.

debata chyba