Vyhláste bankrot, odkázal Grécku Sulík. Nič iné nepripúšťa

Grécko by malo vyhlásiť bankrot a zriecť sa eura, keďže ďalšie úvery krízu nevyriešia. Pre agentúru Bloomberg to povedal predseda parlamentu a šéf strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

15.09.2011 18:11
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík
debata (49)

Hlasy jeho strany môžu podľa agentúry rozhodnúť, či slovenský parlament schváli zmeny v Európskom fonde finančnej stability (EFSF). Líder koaličnej SaS v rozhovore pre agentúru Bloomberg, ktorý zverejnila na svojej internetovej stránke, potvrdil, že jeho strana bude hlasovať proti EFSF. SaS požaduje, aby členské štáty eurozóny dodržiavali pravidlá fungovania eura a začali šetriť.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

„Prvým krokom je, že Grécko musí vyhlásiť bankrot. Neexistuje možnosť, že Grécko splatí dlhy teraz, v budúcnosti a ani o 50 rokov,“ povedal Sulík. Dodal, že podľa jeho osobného názoru bude pre Grécko lepšie, ak opustí eurozónu.

Grécko potrebuje tento mesiac na odvrátenie bankrotu získať šiestu tranžu z úverového programu od EÚ a Medzinárodného menového fondu v sume 110 mld. eur. Vláda premiéra Georga Papandreoua tiež chce, aby členovia eurozóny schválili druhý mimoriadny program v sume 159 mld. eur, na ktorom sa lídri eurozóny dohodli 21. júla. Európska komisia a Európska centrálna banka naliehajú na členov eurozóny, aby urýchlili proces schvaľovania druhého balíka pomoci, ktorý je súčasťou návrhu na zvýšenie úverovej kapacitu EFSF a rozšírenie jeho právomocí.

V prípade, že Slovensko dohodu neratifikuje, krajiny eurozóny budú musieť prísť s iným plánom na prekonanie dlhovej krízy. „Budeme hlasovať proti zlému riešeniu. Mrzí ma, ak spôsobíme Európe problémy,“ povedal Sulík.

49 debata chyba