SaS v kauze platina hovorí o krádeži

Ak niekto chce klamať a podvádzať, predpisy môžu byť akokoľvek prísne, a predsa to bude robiť. Taký je názor podpredsedu poslaneckého klubu Slobody a Solidarity Kamila Krnáča na viacero káuz, ktoré ukázali, že elektronické aukcie nie sú všeliekom na šafárenie s peniazmi štátu.

23.10.2011 00:01
Zákon, súd, paragraf Foto:
Ilustračné foto
debata

Jeden z prípadov, na ktorý tak reagoval, je predaj platinovo–ródiových sitiek zo zásob Správy štátnych hmotných rezerv. Stranícka centrála SDKÚ ku kauze už niekoľko dní mlčí.

Slovensko na transakcii mohlo získať viac ako dva milióny eur. Prostredníctvom čudnej elektronickej aukcie však výrobky kúpil člen SDKÚ Michal Hudoba za asi 667–tisíc. Za hmotné rezervy zmluvu o predaji podpisovala nominantka rovnakej strany Eva Hrinková. Škandálu s podozrivo nevýhodným obchodom čelilo pred niekoľkými týždňami aj ministerstvo školstva pod taktovkou Eugena Jurzycu (SDKÚ). Rezort vtedy prostredníctvom elektronickej aukcie nakúpil notebooky za podozrivo vysokú cenu.

Jurzycov rezort vtedy tvrdil, že všetko prebehlo v súlade s predpismi a podobný argument použila aj šéfka hmotných rezerv. Elektronická aukcia na predaj platinových sitiek však vyvolala viacero pochybností. Napríklad vyvolávacia cena podľa znaleckého posudku bola iba osemdesiattisíc, napriek tomu že výkupné firmy by za 63 kilogramov platinovo–ródiovej zliatiny zaplatili viac ako dva milióny eur. Zvláštne tiež bolo, že dražba trvala iba dvadsať minút, jedna z firiem dvakrát prebila vlastnú ponuku aj napriek tomu, že v tom čase bola víťazná a výherná firma ponuku pridala iba sekundu pred ukončením aukcie.

Všetky tieto fakty vyvolávajú pochybnosti o tom, či je správne nastavená legislatíva. Poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ) možnosť zmeny predpisov pripúšťa, chce však počkať na ukončenie vyšetrovania predaja platinových sitiek na hmotných rezervách.

„Keby kontrola ukázala pochybenia, bolo by namieste zamyslieť sa, či netreba zmeniť pravidlá,“ hovorí Beblavý a dodáva, že vláda chcela hmotným rezervám stopnúť povinnosť zverejňovania zmlúv na internete. „Ešte pred vypuknutím kauzy som však presadil návrh, aby Správa štátnych hmotných rezerv musela zmluvy zverejňovať aj naďalej,“ podotýka poslanec SDKÚ.

Naopak, Krnáč dôvody na sprísnenie predpisov nevidí. „Legislatívu by bolo možné sprísniť, aby sa takéto veci nestávali. Trpeli by ale nevinní a nie zlodeji,“ dodáva.

O kradnutí otvorene hovorí aj Peter Kunder z Aliancie Fair–play „Nedá sa čudovať, že sa na Slovensku kradne beztrestne. Systém totiž nevynucuje zodpovednosť zainteresovaných – znalcov, úradníkov či pracovníkov zodpovedných za vnútornú kontrolu,“ uzatvára Kunder.

debata chyba