Negatívny vývoj ekonomiky SR prognózujú nielen analytici, ale už aj NBS

Hrubý domáci produkt Slovenska by mal podľa aktuálneho prieskumu medzi bankovými analytikmi v budúcom roku vzrásť medziročne o 1,9 percenta. Ešte v septembri pritom analytici očakávali rast budúcoročného výkonu ekonomiky o 2,7 percenta.

25.10.2011 09:31 , aktualizované: 13:34
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Budúcoročné vyhliadky ekonomického rastu Slovenska sú podľa bankových analytikov stále horšie. Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska by totiž podľa aktuálneho októbrového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi analytikmi mal v budúcom roku vzrásť reálne medziročne o 1,9 %. Ešte v septembri pritom analytici očakávali rast budúcoročného výkonu ekonomiky o 2,7 % a napríklad v júli o 4,3 %.

Naopak, o niečo optimistickejšie ako minulý mesiac sa analytici pozerajú na tohtoročný rast HDP. V porovnaní so septembrom totiž bankové domy navýšili prognózu rastu výkonu ekonomiky o 0,2 percentu­álneho bodu na 3,1 %. Na nezmenenej úrovni pritom ponechali tohtoročné očakávané tempo rastu cien.

Prognózu harmonizovanej inflácie ponechali bankoví analytici na hodnote 4,3 % a inflácie podľa národnej metodiky na úrovni 4,2 %. V budúcom roku však už analytici očakávajú o niečo miernejší rast cien, keď znížili očakávaný harmonizovaný index spotrebiteľských cien oproti septembru o 0,5 percentu­álneho bodu na 2,7 % a národný index o 0,4 percentu­álneho bodu rovnako na 2,7 %.

Negatívny vývoj na svetových finančných trhoch a obavy z globálneho poklesu sa tak už prenášajú aj do očakávaného vývoja slovenskej ekonomiky. Minulý týždeň napríklad znížila odhad budúcoročného rastu HDP Slovenska aj Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD), a to z júlových 4,1 % na aktuálnych 1,1 %.

K zníženiu prognózy budúcoročného hospodárskeho rastu už koncom augusta pristúpil aj rezort financií, ktorý upravil odhad rastu výkonu ekonomiky o jeden percentuálny bod na 3,4 %. Na takomto očakávanom raste je pritom postavený aj návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. Minister financií Ivan Mikloš však už pripustil, že budúcoročný ekonomický rast môže byť ešte nižší. Novú prognózu by malo ministerstvo financií zverejniť začiatkom novembra.

Možný horší vývoj slovenskej ekonomiky v budúcom roku už naznačuje aj Národná banka Slovenska (NBS). Tá koncom septembra znížila odhadovaný rast hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska pre budúci rok z pôvodných 4,7 % na 3,8 %. Aktuálne centrálna banka naznačuje, že vývoj v roku 2012 môže byť ešte horší a slovenská ekonomika by v roku 2012 mohla rásť aj tempom o 1,7 percentu­álneho bodu pomalším, teda na úrovni 2,1 %.

„Po vypracovaní aktuálnej predikcie sa zverejnili predstihové indikátory za eurozónu aj za Slovensko. Tie poukazujú na ďalšie zhoršenie a môžu predstavovať napĺňanie rizík identifikovaných v septembrovej predikcii a kvantifikovaných aj v scenári,“ uvádza NBS v aktuálnom októbrovom vydaní odborného bankového časopisu Biatec.

V septembri centrálna banka pri zverejnení prognózy uviedla, že v predikcii rastu ekonomiky prevládajú riziká smerom nadol. Za najvýznamnejšie riziko označila možné pokračovanie prepadu ekonomického sentimentu ovplyvneného situáciou na finančných trhoch v eurozóne a následného spomalenia globálneho ekonomického rastu.

Za negatívne riziko vo vývoji ekonomiky označila aj realizáciu ďalších konsolidačných opatrení v strednodobom horizonte. Za problematickú pritom tento týždeň označil priechodnosť dodatočných konsolidačných opatrení po páde vlády a pred predčasnými parlamentnými voľbami aj minister financií Ivan Mikloš.

NBS v rámci predikčného procesu vypracovala aj alternatívny scenár v snahe vyčísliť možné riziká súvisiace s možným ďalším negatívnym vývojom. V tomto scenári centrálna banka uvažuje s dodatočným poklesom zahraničného dopytu po slovenských vývozoch, kumulatívne o približne 5 % do konca roku 2013.

„Takýto vývoj by znížil exportnú výkonnosť Slovenska, čo by sa následne premietlo aj do všetkých zložiek domáceho dopytu. Nižší zahraničný a domáci dopyt by mal tlmiť aj rast cien. Celkovo by uvažovaný nižší zahraničný dopyt mohol spomaliť rast ekonomiky v SR o 1,7 percentu­álneho bodu v roku 2012 a 0,9 percentuálneho bodu v roku 2013,“ uvádza NBS. Dodáva však, že aj tento scenár predpokladá následné oživenie, nie prepad do recesie.

debata chyba