Kauza platina je v kompetencii SDKÚ, vyhlásil Miškov

Minister hospodárstva Juraj Miškov ostro protestuje voči nepravdivým tvrdeniam predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu, ktorý v súvislosti s kauzou nevýhodného predaja platinových sitiek uviedol, že úrad Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) patrí do kompetencie rezortu hospodárstva.

27.10.2011 13:45
Juraj Miškov Foto:
Minister hospodárstva Juraj Miškov.
debata

„Nadobudol som dojem, že títo presluhujúci politici prestali čítať dokumenty. Najskôr si neprečítali ústavu a teraz mám pocit, že si neprečítali kompetenčný zákon,“ povedal na štvrtkovom brífingu Miškov. Ako ďalej uviedol, podľa kompetenčného zákona je SŠHR ústredný orgán štátnej správy, ktorý je riadený a kontrolovaný vládou. „Predseda a podpredseda SŠHR sú v politickej funkcii, nie v odbornej,“ pokračoval Miškov.

Ministerstvo hospodárstva podľa jeho slov nenesie ani odbornú ani politickú zodpovednosť za tento úrad. Podľa koaličnej dohody totiž súčasnú predsedníčku Správy štátnych hmotných rezerv Evu Hrinkovú nominovala strana SDKÚ-DS. „To znamená, že za činnosť nominanta, ktorý je vo výkone politickej funkcie podobne ako minister alebo štátny tajomník, nesie zodpovednosť politická strana,“ konštatoval Miškov. Rezort hospodárstva je podľa jeho slov vo vzťahu k SŠHR len kooperujúci orgán a podobne sú na tom aj všetky ostatné ministerstvá.

Návrh na odvolanie predsedníčky Správy štátnych hmotných rezerv teda podľa Miškova môže podať ktorýkoľvek člen vlády. On takýto návrh podať nechce, keďže konať by podľa jeho slov mali tí, ktorí sú za jej nomináciu zodpovední. „Návrh na odvolanie musí podať vláda (…), ale v prípade politického nominanta, ktorým je predsedníčka SŠHR ide v prvom rade o politickú zodpovednosť,“ vysvetlil Miškov.

O vzniknutej situácii sa chce minister hospodárstva porozprávať s predsedom SDKÚ Mikulášom Dzurindom. „Chcem sa porozprávať, či ide iba o nedorozumenie a neprečítanie si zákona a štatútu, alebo niečo iné,“ dodal Miškov. V prípade, že kontrolné orgány zistia pochybenia, však bude Miškov trvať na vyvodení zodpovednosti.

Mikuláš Dzurinda v stredajšom rozhovore pre TV Markíza uviedol, že za SŠHR je zodpovedný minister hospodárstva, ktorý do vlády priniesol návrh na vymenovanie jej predsedníčky. „Pravdou je, že politické strany ponúkajú svoje odborné zázemie tomu alebo onomu ministrovi, ale vždy je zodpovedný minister, ktorý si buď návrh osvojí alebo neosvojí,“ povedal Dzurinda.
Podľa informácií TV Markíza mala Správa štátnych hmotných rezerv predať v elektronickej aukcii v júli tohto roku platinové sitká za zlomok trhovej ceny. Štát tak mohol pri predaji sitiek zarobiť o takmer dva milióny eur viac.

Jediným majiteľom spoločnosti Heneken, ktorá dala víťaznú ponuku iba sekundu pred ukončením elektronickej aukcie, je 27-ročný Michal Hudoba zo Sliača. Ten v roku 2006 kandidoval za SDKÚ v parlamentných voľbách. Správu štátnych hmotných rezerv (SŠHR), ktorá sitká predala, riadi Eva Hrinková. Tá bola vedúcou Úradu vlády, keď bol premiérom Mikuláš Dzurinda.
Platinové sitká, ktoré SŠHR ponúkala v aukcii, obsahovali 92 percent platiny a osem percent ródia. Gram platiny stál v tom čase podľa informácií Markízy 38 eur a gram ródia 43 eur. Cena za gram zliatiny tak bola 38,50 eura. Štát však za gram zliatiny dostal 10,60 eura, čo je asi štvrtina z trhovej ceny. Štát, ktorý mohol pri predaji sitiek za trhovú cenu zarobiť 2 425 000 eur, získal 667-tisíc eur, teda o 1,8 mil. eur menej.

Spoločnosť Heneken však v reakcii na medializované informácie uviedla, že zakúpené sitá neboli v najlepšej kvalite, keďže boli silne zoxidované. Náklady na chemické očistenie sa môžu podľa firmy pohybovať od 5 do 10 eur za gram zliatiny v závislosti od stupňa jej oxidácie. Podľa Hudobu je navyše pre oddelenie prvkov platiny a rhódia potrebné ďalšie spracovanie, ktoré okrem toho, že vo finančnom vyjadrení predstavuje náklad od 2,5 do 7 eur za gram zliatiny, predstavuje stratu z prepaľovania až do piatich percent z váhy zliatiny.

Úrad boja proti korupcii už začal trestné stíhanie vo veci pre podozrenie z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa Dzurindu mala Správa štátnych hmotných rezerv požiadať o kontrolu Najvyšší kontrolný úrad a kontrolu vykonáva aj Úrad vlády SR.

debata chyba