Vyšší deficit môže stáť Slovensko rating

Slovensko bude v roku 2012 hospodáriť s vyššou sekerou, ako pôvodne vláda predpokladala. Kým ešte v lete plánoval kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ) dodržať plánovaný defi cit 3,8 percenta výkonu ekonomiky, vo štvrtok minister financií priznal, že bude väčší. Ak by sa konečná suma dostala príliš blízko tohtoročnému deficitu, mohlo by to podľa odborníkov stáť Slovensko rating a pôžičky krajiny by sa predražili.

29.10.2011 09:56
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Diera v rozpočte je najmä dôsledkom spomaľovania ekonomického rastu. Ministerstvo financií v súčasnosti dokončuje makroprognózy, podľa ktorých by mala krajina v ďalšom roku rásť len o 1,8 až dve percentá, a nie o plánovaných 3,4 percenta. V praxi by to spôsobilo výpadok verejných financií okolo 300 miliónov eur a defi cit by sa priblížil k tohtoročnej úrovni. „Zároveň by schodok nemal byť vyšší ako deficit v tomto roku, teda 4,9 percenta,“ potvrdil Mikloš.

Na to by mohli zareagovať aj investori spolu s ratingovými agentúrami. „Predpokladám, že odklon od plánovaného defi citu o približne pol percentuálneho bodu by nebol vnímaný až tak prísne. Posun o celý percentuálny bod by Slovensko mohol stáť zmenu ratingového výhľadu, ak nie rovno zníženie ratingu,“ povedala Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Okrem pomalšieho rastu však dieru prehĺbia aj posledné rozhodnutia politikov. Neprejde napríklad daňový mix a na samosprávach štát ušetrí namiesto 250 miliónov len polovicu. Deficit by však v konečnom dôsledku nemusel prekonať plány.

„Nemusí prekročiť plánovanú hodnotu, ak sa parlament dohodne už teraz na ďalších opatreniach, ktoré vykryjú nižšie daňové príjmy, spôsobené nižším ekonomickým rastom,“ spresnila Valachyová. Podľa nej by mohlo ísť o opatrenia približne za 400 miliónov eur.

Konsolidácia by bola aj o raste daní. „Myslím si, že by bolo potrebné pripraviť mix opatrení na jeho zníženie. Je dobré priznať pravdu, ale tiež v rozumnej miere oklieštiť nárast deficitu,“ konštatoval poslanec Mostu Ivan Švejna.

Otvorená diskusii o dodatočných opatreniach je aj Sulíkova SaS, ktorá by privítala rozpočet, dodržiavajúci pôvodné tempo ozdravovania verejných financií. „Nie sme celkom pripravení podporiť rozpočet, ktorý by mal vyšší deficit, ako bol pôvodne dohodnutý,“ potvrdil Jozef Kollár, šéf poslaneckého klubu SaS.

Podľa šéfa opozičného Smeru Roberta Fica je však priznanie vyššieho deficitu výsledkom zlyhania pravice. „Minister financií Ivan Mikloš prvýkrát otvorene priznal, že pravicová vláda nie je schopná konsolidovať verejné financie v roku 2012,“ povedal Fico.

Podobne Ficova vláda schválila v roku 2009 rozpočet s 1,7–percentným deficitom, ktorý sa nakoniec zvýšil na takmer osem percent.

debata chyba