ECB znížila základný úrok na 1,25 percenta

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok prekvapila, rozhodla sa znížiť základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 1,25 percenta.

03.11.2011 14:30 , aktualizované: 15:27
Peniaze, euro, mince Foto:
Ilustračné foto
debata

Trh teraz čaká na vystúpenie jej nového šéfa Maria Draghiho, ktorý tento týždeň v čele banky po ôsmich rokoch vystriedal Jeana-Clauda Tricheta.

Banka tým reagovala na zhoršujúci sa vývoj dlhovej krízy v eurozóne, čo prevážilo nad obavami z vysokej inflácie. ECB zároveň znížila aj svoju depozitnú sadzbu, a to na 0,5 %, a smerom nadol upravila aj jednodňovú refinančnú úrokovú sadzbu, ktorú stanovila na úrovni 2 %. Rozhodnutie predstavuje zásadnú zmenu kurzu po tom, čo ECB ako prvá spomedzi popredných svetových centrálnych bánk v pokrízovom období začala v apríli sprísňovať monetárnu politiku.

Nový šéf ECB Mario Draghi varoval, že napätie na finančných trhoch zasiahne hospodársky rast v eurozóne. Upozornil tiež, že program banky pre nákup dlhopisov je dočasný a má obmedzený objem.

Podľa Draghiho je vysoko pravdepodobné, že ECB výrazne zníži odhad hospodárskeho rastu pre budúci rok. „Hospodársky výhľad naďalej sprevádza vysoká neistota,“ upozornil Draghi na svojej prvej tlačovej konferencii vo funkcii šéfa ECB.

Európske akcie po rozhodnutí banky znížiť sadzby a tak podporiť ekonomickú aktivitu zvýšili svoje zisky. Väčšina analytikov podľa prieskumu agentúry Reuters predpokladala, že ECB ponechá sadzby bez zmeny a bude si len pripravovať pôdu pre ich zníženie v budúcom mesiaci.

„Hoci je zníženie sadzieb úplne oprávnené vzhľadom na súčasné trhové a ekonomické podmienky, je to skutočné prekvapenie,“ uviedla analytička Annalisa Piazzaová zo spoločnosti Newedge Strategy. „Je to reakcia na slabnúcu európsku ekonomiku,“ dodal Pierre Ellis z Decision Economics.

debata chyba