Nafta dražie, smeruje k hranici 1,40 eura za liter

Majiteľom naftových áut sa náklady na cestovanie už druhý týždeň po sebe zvyšujú. Podľa informácií portálu www.pravda. sk/tankujem totiž stúpa cena motorovej nafty v týchto dňoch o 1,5 centa na liter.

07.11.2011 07:12
Tankovanie, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata

Rovnaké zdraženie sa tak opakuje už druhý raz, pričom hodnota benzínu na pumpách stále zostáva približne rovnaká. Priemerná cena nafty by sa v závislosti od posledných údajov zverejnených Štatistickým úradom SR mala dostať na takmer 1,38 eura za liter. Benzín Natural 95 vychádza na 1,46 eura.

Zdražovanie nafty spôsobuje, že po natankovaní 40–litrovej nádrže majitelia dieselových vozidiel zaplatia o 1,2 eura viac ako na začiatku októbra.

Podľa analytika Colossea Petra Čermáka podobné zdražovanie zažili v Česku už počas minulého týždňa. „Príčinou bol vyšší rast priemerných cien nafty na burze v Rotterdame,“ zdôvodňuje Čermák. Pritom cena ropy Brent na londýnskej burze síce značne kolíše, ale priemerné hodnoty sú zachované už zhruba tri týždne. Hodnotu paliva však ovplyvňujú aj špekulanti na iných burzách.

V dohľadnej budúcnosti by však ceny palív podľa analytika Trim Broker Ronalda Ižipa mali klesať. Postoj zdôvodňuje očakávaným poklesom priemyselnej spotreby, ktorý brzdí spomaľovanie výkonu hospodárstiev kľúčových štátov.

Barel (159 litrov) ropy na londýnskej burze sa počas minulého roka predával priemerne za 70 amerických dolárov. Koncom vlaňajška však cena začala stúpať. Analytici to zdôvodňovali zlepšením hospodárstva veľkých štátov, čo zvýšilo dopyt po čiernom zlate. Po vypuknutí občianskych nepokojov na severe Afriky cena barelu začala rásťešte výraznejšie. Krátkodobo sa dotkla hranice 120 dolárov, pričom na začiatku februára sa pohybovala na úrovni 100 amerických dolárov.

Ohlásenie problémov niektorých štátov v eurozóne a strach pred krízou cenu čierneho zlata znížili až pod sto dolárov. Neskoršie vyjadrenia politikov však hodnotu opäť zdvihli. V piatok podvečer sa barel ropy Brent predával na londýnskej burze zhruba za 111 dolárov.

debata chyba