Štát kúpil platinu drahšie ako predal

V kauze predaja platiny vychádzajú na povrch ďalšie dôkazy, že ľudia blízki SDKÚ konali vedome proti štátu. V znaleckom posudku, ktorý si dala pred obchodom vypracovať Správa štátnych hmotných rezerv, sa totiž píše, že štát kúpil platinové sitká, ktoré obsahovali 63 kilogramov vzácneho kovu, postupne v prepočte za vyše milión eur.

07.11.2011 20:00 , aktualizované: 08.11.2011 08:09
Správa štátnych hmotných rezerv, kauza platina Foto:
Ilustračné foto
debata (88)

V elektronickej aukcii však štátne rezervy dali vyhlasovaciu cenu 80-tisíc eur a platinu predali za 667-tisíc firme člena SDKÚ.

Keďže platina je drahšia ako zlato, štát podľa prepočtov Pravdy aj po odrátaní nákladov na spracovanie sitiek na predaji kovu prerobil 1,4 milióna eur. Štátne rezervy stále tvrdia, že sitká dali oceniť ako súčasť motorov áut, nie ako drahý kov. Znalec pri ocenení zohľadnil aj údajné zoxidovanie „z dôvodu dlhodobého skladovania v priestoroch, kde nie je klimatizácia a regulácia vlhkosti“.

Profesor chémie však hovorí, že je to nezmysel. „Nevidím dôvod, prečo by mali byť zoxidované, pretože sú vysoko odolné proti oxidácii a ich životnosť je pri skladovaní v podstate nekonečná,“ podotýka Ján Híveš z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie na bratislavskej STU.

PIANO

 Prečítajte si aj glosu Mariánu Repu Slovenský sen.Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Sporný je aj spôsob, akým znalec dospel k hodnote sitiek. Hodnotu zliatiny, ktorá sa používa napríklad na výrobu kyseliny dusičnej alebo vodíka, totiž podľa neho znížilo aj morálne opotrebovanie či dostupnosť náhradných dielcov. Pritom platinovo-ródiová zliatina vo forme sita nijaké náhradné dielce nemá a morálne opotrebovanie profesor Híveš odmieta.

Kupcom platinových výrobkov bol člen SDKÚ Michal Hudoba, predaj odsúhlasila nominantka rovnakej strany Eva Hrinková, ktorú vláda nedávno z postu odvolala. Denník Pravda sa so znalcom včera opakovane pokúsil kontaktovať. Telefón na adrese sídla znalca však počas celého dňa nikto nedvíhal.

Správa hmotných rezerv si za výberom znalca stojí. „Pred vystavením objednávky na vypracovanie znaleckého posudku sa uskutočnila obhliadka znalca. Správa štátnych hmotných rezerv chcela mať istotu, že ocenenie predmetného zariadenia vykoná znalec, do odboru ktorého katalyzátory spadali,“ tvrdí hovorkyňa hmotných rezerv Marcela Rybanská.

V elektronickej aukcii, v ktorej sa Správa štátnych hmotných rezerv platinovo-ródiových sitiek zbavila, boli iba tri firmy. Hudobova víťazná ponuka prišla iba sekundu pred koncom aukcie. V podstate okamžite po predaji však platinové sitká opäť zmenili majiteľa. Michal Hudoba ich predal firme exministra hospodárstva za SDK Ľudovíta Černáka Vývoj Martin, ktorá ich zas mala posunúť ďalšej Černákovej spoločnosti Elka.

Od tej ich mala kúpiť neznáma anglická firma, ktorej meno polícia tají. V súčasnosti však Úrad boja proti korupcii zisťuje, či nejde o schránkovú spoločnosť. Vyšetrovatelia preverujú aj to, cez akých sprostredkovateľov sa platinové sitká vyviezli do zahraničia. Polícia už zaistila aj počítače a servery, pomocou ktorých by mala transparentnosť priebehu elektronickej aukcie preveriť.

Hudoba v roku 2006 kandidoval za SDKÚ do parlamentu a v súčasnosti spolu so spoluzakladateľom strany Ľubomírom Harachom podniká v ďalšej firme Franchise Development Group International. Ak by sa aj nakoniec v kauze platina ukázalo podobné prepojenie s SDKÚ, strane okrem politických dôsledkov zrejme nič nehrozí.

Anglické schránkové firmy sa v súvislosti s SDKÚ spomínali už v rokoch 2003 a 2004, keď si strana požičala peniaze a následne sumu 217-tisíc eur poslala na účet firmy Allied Wings. Tá sídlila v Londýne na rovnakej adrese ako neskôr skloňované Destor Investments a Diamond Hotels UK. Kým prvá vlastnila ďalšiu firmu Involve vystupujúcu v kauzách SDKÚ spojených s vlastníctvom jej loga, Diamond Hotels UK sa postupnými zmenami vlastníctva dostal k vlastníctvu hotela Forum, ktorý v roku 2003 predával Úrad vlády pod vedením Mikuláša Dzurindu.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba