Viac peňazí išlo na železnice, menej na eurofondy

Deficit štátneho rozpočtu sa vlani oproti roku 2010 znížil o takmer 1,2 miliardy eur. Ministerstvo financií a analytici nemajú jednotný názor na to, do akej miery naplnil kasu úsporami štát a do akej ľudia cez vyššie dane. Štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška (SDKÚ) tvrdí, že to bol rok štátneho uskromňovania.

04.01.2012 06:20
Vladimír Tvaroška Foto:
Vladimír Tvaroška
debata (1)

Kde štát vlani hospodáril horšie, ako si naplánoval, a kde, naopak, lepšie?

Neočakávané boli negatíva v oblasti nemocníc a železníc, ktoré sa ešte výrazne zadlžovali, to sme v rozpočte nemali zahrnuté, s tým sme nerátali. Našťastie niektoré pozitívne vplyvy ako dividendy či spolufinancovanie európskych fondov boli schopné nám tieto vplyvy kompenzovať.

Práve na menšom čerpaní eurofondov štát vlani „ušetril“. Je to však dobrý signál, že nevyužívame pomoc Bruselu?

Eurofondov sa čerpá oveľa viac ako v minulých rokoch. Čerpá sa však menej, ako bolo plánované v štátnom rozpočte na rok 2011. Úspora je preto v tom, že nemusíme tieto eurofondy spolufinancovať. Vyčerpalo sa teda menej peňazí zo štátnych zdrojov, ako bolo rozpočtovaných. Ide vlastne o to, že ak projekt podporí Brusel 85 percentami, štát prispieva 15 percentami. Nie je to pre nás dobrá správa, že pomoc Bruselu nevyužívame, ale čerpanie sa zrýchľuje.

Ako by ste zhodnotili vlaňajší konsolidačný balíček vlády?

Ozdravné opatrenia zabrali tak, ako sme očakávali. Trošku nám však skomplikovalo život zhoršenie ekonomiky. Prvý polrok sa ekonomika vyvíjala lepšie, ako sme očakávali, v auguste však prišla svetová hospodárska kríza, čo sa veľmi nepriaznivo prejavilo aj na slovenskej ekonomike a verejných financiách. Napriek tomuto zhoršeniu náš plánovaný defi cit a základné rozpočtové ciele dodržíme. V prípade, že by zhoršenie na finančných trhoch nepokračovalo, bol by defi cit aj výrazne lepší, ako sme plánovali.

Pri hodnotení balíčka tvrdíte, že štát ušetril výrazne viac ako ľudia na daniach. Analytici však hovoria, že to tak nie je.

V minulom roku rozhodne viac ušetril štát. Škrty, ktoré sme robili jednak v oblasti zamestnanosti, platov vo verejnom sektore, bežných výdavkov na tovary a služby na verejné obstarávania, priniesli naozaj výraznú úsporu takmer 1,2 miliardy eur. Platí tu však, že vyššia DPH a vyššie dane priniesli vyše 180 miliónov eur navyše, čiže aj ľudia cez vyššie dane prispeli na ozdravenie verejných financií.

Na čom sa ešte dá v štáte šetriť? Je tu priestor pre novú vládu na dodatočné konsolidačné opatrenia?

Určite by sa malo pokračovať v škrtaní výdavkov na verejné obstarávania na tovary a služby a efektívnejšie využívať elektronické aukcie. Vidím veľký priestor v oblasti štátnych podnikov, kde sa stále dá zlepšiť ich hospodárenie, a tak by dokázali priniesť väčšie príjmy do rozpočtu. A potom je to celá verejná správa v rámci obcí, kde je nevyhnutná komunálna reforma, ale aj v oblasti štátnej správy, kde viaceré ministerstvá majú veľmi širokú miestnu štátnu správu. Je tam priestor na to, aby sa zužovala, čím by sa výrazne ušetrilo. Je však potrebná dôkladná analýza efektívnosti ich fungovania.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba