Grécko nutne potrebuje dohodu o odpise dlhov, apelujú veritelia

Grécko sa musí urýchlene dohodnúť na podmienkach odpisu časti svojho verejného dlhu. Vyhlásil to Inštitút pre medzinárodné financie (IIF), ktorý zastupuje súkromných držiteľov gréckych dlhopisov.

04.01.2012 10:31
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„V diskusiách o dobrovoľnej výmene gréckeho dlhu nastal v posledných dňoch pokrok,“ skonštatovali podľa vyhlásenia šéf IIF Charles Dallara a Jean Lemierre, poradca francúzskej banky BNP Paribas, ktorá má veľké investície do gréckeho dlhu. Zúčastnené strany podľa vyhlásenia potvrdili záujem o dohodu, ktorá bude rešpektovať závery októbrového summitu EÚ a jej dosiahnutie v „najbližších dňoch“ považujú za kľúčové.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Inštitút pre medzinárodné financie a lídri eurozóny sa na bruselskom summite 26. a 27. októbra dohodli, že súkromní veritelia dobrovoľne odpíšu z dlhu Grécka zhruba 50 % alebo 100 mld. eur. Podľa medializovaných informácií však medzinárodné inštitúcie a krajiny, ktorá sa podieľajú na záchranných programoch pre Grécko, naliehajú na súkromných veriteľov, aby súhlasili s ešte výraznejšími odpismi. Výsledky rokovaní o odpustení časti gréckeho dlhu budú kľúčové pre rozhodovanie Medzinárodného menového fondu (MMF) a štátov eurozóny o ďalšej pomoci zadlženej krajine.

Európska únia a MMF v máji 2010 schválili Aténam úverový program v objeme 100 mld. eur. Vláda v Aténach zároveň rokuje s medzinárodnými veriteľmi o druhom programe finančnej pomoci v objeme 130 mld. eur.

1 debata chyba