Simon obhajoval pred poslancami sporný predaj dreva

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon na piatkovom rokovaní parlamentného výboru odmietol obvinenia opozičných poslancov z netransparentného predaja dreva štátnym podnikom Lesy SR novovzniknutej spoločnosti Tatra Timber Logistic (TTL) pre firmu Rettenmeier.

03.02.2012 14:16
Zsolt Simon Foto:
Zsolt Simon
debata (1)

Poslanci Igor Štefanov (SNS) a Marian Záhumenský (SMER-SD) vyčítali ministrovi predovšetkým nízku cenu, za ktorú štátne lesy predali takmer 600 tis. metrov kubických dreva, pričom štát mal podľa ich názoru prísť o 18 mil. eur. Nepáčil sa im ani spôsob, ako firma získala zákazku, keď na ňu nebola vypísaná verejná súťaž. „Kde sa podelo tých 18 mil. eur a prečo tých 600 tis. kubíkov dreva nešlo na elektronickú aukciu,“ opýtal sa Záhumenský.

Minister Simon však kritiku odmietol s tým, že vypísaním súťaže by Lesy SR riskovali, že všetko drevo skúpia zahraničné firmy. „Keby sme dali všetko drevo na elektronické aukcie, tak zahraničné firmy by nám toto drevo vykúpili a mali by sme o niekoľko desiatok tisíc nezamestnaných viac,“ povedal Simon.

Elektronickými aukciami sa podľa jeho slov predáva približne 5 % celkového objemu obchodovaného dreva, pričom slúžia predovšetkým ako základ pre tvorbu cenníkových cien na ďalší štvrťrok. „To znamená, že ceny nie sú dané na rok, tri roky, ale každý štvrťrok sa cena upravuje podľa toho, ako sa vyvíja trh na Slovensku aj z hľadiska cien generovaných elektronickými aukciami,“ doplnil Simon.

Lesy SR podľa neho ukončili pôvodnú zmluvu s firmou Rettenmeier, keďže hrozilo, že štátny podnik príde o peniaze. Rettenmeier, ktorý patrí medzi významné domáce firmy s rozhodujúcim vplyvom na drevárskom trhu, sa totiž dostal do finančných problémov, keď jeho materská firma vstúpila do reštrukturalizácie a neplatila tak štátnym lesom za dodávky. To malo za následok vypovedanie zmluvy zo strany Lesov SR s cieľom zabezpečiť svoje finančné pohľadávky.

„Pristúpilo sa k rokovaniu s týmto podnikom, ktorý prišiel s návrhom, aby sa ich kontrakty preklopili na logistickú spoločnosť Tatra Timber Logistic, ktorú vedia finančne zabezpečiť tak, aby štátny podnik o nič neprišiel pričom je garantované, že toto drevo skončí na Slovensku,“ vysvetlil Simon s tým, že v novej zmluve je zabezpečené, že dodávky dreva od TTL pôjdu výhradne pre spoločnosť Rettenmeier, aby sa drevo nevyvážalo do zahraničia a zachovalo sa 340 pracovných mi­est.

Členovia výboru Ján Golian (SDKÚ-DS), ako aj Marian Záhumenský (SMER-SD) však upozornili, že ide len o formálnu vec a zmluvu je možné zmeniť dodatkami tak, aby drevo zo Slovenska odišlo.

1 debata chyba